Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Sanatate
Spitalul de Urgență Vaslui a câștigat un proiect transfrontalier
Spitalul Județean de Urgență Vaslui a câștigat un proiect transfrontalier, care vizează rezolvarea problematicii nou-născuților...
adaugat pe 06/09/2019 09:35
CONTINUARE
Investitii noi la Spitalul Municipal Vaslui
Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba, în ședința extraordinară din această săptămână, documentația și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Construire secții la Spitalul nr. 2 Vaslui”...
adaugat pe 03/09/2019 09:35
CONTINUARE
Concurs pentru posturi de medici specialisti
Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui scoate din nou la concurs mai multe posturi de medici specialisti, in incercarea de a acoperi cu medici intreaga gama de specialitati si servicii...
adaugat pe 28/08/2019 09:35
CONTINUARE
Noi dotari la Spitalul Judetean de Urgenta
...
adaugat pe 17/07/2019 07:35
CONTINUARE
Miezul de nucă – atât de consistent și energetic încât poate înlocui carnea
Fitoterapeutul Ovidiu Bojor spune că miezul de nucă, amestecat cu o cantitate egală de miere de albină este un aliment energetic aproape complet.

Nucile au un conținut foarte mare de proteine și grăsimi bune. 30 g de nuci pot acoperi 113% din doza zilnică recomandată de Omega-3, 53% din doza de cupru, 51% din doza de mangan și 19% din doza de biotină.

Miezul de nucă este de asemenea bogat în potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc, vitamina E și vitamina C. Este un aliment atât de nutritiv și consistent încât poate înlocui carnea în timpul postului sau într-un regim alimentar fără carne.

Nucile – înlocuitorul ideal pentru carne

Datorită versatilității sale, miezul măcinat poate fi adăugat în diferite rețete la care se folosește carne: chiftele, sarmale, omlete, rulade, ciorbe, plăcinte, sau în băuturi (smoothie-uri cu fructe și cereale).

Deși are mai multe calorii decât carnea, miezul de nucă este mult mai ușor de digerat, și nu conține toxine precum carnea. În plus, grăsimile pe care le conține sunt grăsimi mononesaturate, extrem de benefice pentru sistemul cardiovascular și pentru creier.

Indicații terapeutice


Consumul de nucă este indicat persoanelor cu imunitatea scăzută, cu lipsă de vitamine și minerale, vegetarienilor, cardiacilor, diabeticilor, celor anemici, astenici sau convalescenți, vârstnicilor și copiilor cu probleme de creștere.

Miezul de nucă asociat cu miere sau alte produse apicole devine mult mai hrănitor și vitaminizant.

Pentru întărirea vaselor de sânge și prevenirea unui accident vascular cerebral, se poate consuma un preparat din:
- 3 miezi de nucă;
- 2 linguri de miere;
- 1 linguriță de polen crud.

Se amestecă toate ingredientele și se consumă ca atare, preferabil dimineața, pe nemâncate.
Deși conțin multe grăsimi, nucile nu cresc colesterolul. Dimpotrivă, ajută la reducerea lui.

Diabeticii și persoanele cu glicemia mare pot înlocui mai des carnea cu miez de nucă, dacă medicul consideră că este o schimbare binevenită în dietă. Nucile au un indice glicemic foarte mic și ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Dacă vă confruntați cu episoade frecvente de constipație, încercați un amestec de prune uscate cu miez de nucă prăjită, miere de albine și apă călduță. Consumați preparatul obținut pe stomacul gol.

Consumul de nuci are efecte favorabile și asupra glandei tiroidei, întrucât ajut la creșterea hormonului T4 (tiroxină). Nivelurile mici de T4 indică hipotiroidie.

Nucile sunt recomandate și în alimentația cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate sau impotență (în special impotența vasculară).

(Sursa: secretulcunoasterii.ro)
adaugat pe 11/06/2019 08:35
CONTINUARE
Congres medical de anvergură, organizat în premieră în municipiul Vaslui
În perioada 23 – 25 mai 2019, în municipiul Vaslui va fi organizat Congresul Național al Societății Române de Istorie a Medicinei.

La eveniment vor participa peste 80 de specialiști în domeniu din mai multe orașe ale țării precum Cluj, Satu Mare, Bistrița, Brașov, Iași, Buzău, Constanța, București, Oradea, Sibiu. De asemenea, vor participa și reprezentanți ai Institutului de Medicină «Nicolae Testemițanu» din Chișinău, Republica Moldova. Lucrările congresului vor debuta vineri, începând cu ora 9.00, în sala de ședințe a Primăriei Vaslui.

Doctorul Valeriu Lupu, membru al Societății Române de Istorie a Medicinei, a spus că este pentru prima dată când se organizează la Vaslui o astfel de manifestare.

"Aș vrea să spun pentru început că această idee de a organiza congresul la Vaslui aparține Societății de istorie a medicinei și că autoritățile locale au achiesat la această idee cu toată deschiderea. Aș putea să spun că autoritățile locale au participat efectiv în parteneriat cu noi ca să asigurăm o derulare frumoasă a congresului. Eu sunt un membru vechi al nucleului dur al acestei societăți și având în vedere bogata istorie a locului, printre altele și sub aspect medical, s-a hotărât ca acest congres să fie organizat la Vaslui", a declarat doctorul Lupu.

Congresul va fi împărțit pe șase secțiuni de discuție, în cadrul cărora vor fi abordate mai multe teme.

"Un simpozion va fi dedicat lui Nicolae Paulescu, cel mai mare om de știință pe care la avut România vreodată. Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea marelui savant este o mândrie că îl putem evoca la Vaslui. Va fi alocat un simpozion și pentru istoria locală medicală și farmaceutică și, desigur, medicina românească medicină europeană și alte sesiuni de aceiași importanță. Noi sperăm ca cei care vin la Vaslui să se simtă bine. Toți sunt nerăbdători să își prezinte gândirea și realizările din ultimul an”, a mai spus Valeriu Lupu.

(Sursa: EstNews, Dănuț CIOBANU)
adaugat pe 23/05/2019 06:35
CONTINUARE
Obișnuiești să mănânci halva?
O să te gândeşti de două ori înainte de a o consuma

Halvaua a început să fie folosită de români tot mai des, mai ales în perioadele de post. În comerţ, găsim mai ales două sortimente de halva: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao. Nutriţioniştii spun că halvaua poate să fie înger şi demon pentru sănătate, totul depinde de cantitate şi de provenienţă.

„Este bine de ştiut că halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul. Este obţinută, în principal, din seminţe – din miezul-prăjit de floarea soarelui – zahăr, glucoză şi vanilină. Se recomandă a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, afirmă medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad, citat de Adevărul.

Specialistul mai susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate: „Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, mai precizează Dan Merişca.

(Sursa: secretulcunoasterii.ro)
adaugat pe 25/04/2019 00:35
CONTINUARE
'Fără Dumnezeu nu există nicio vindecare'
Dr. Radu Ţincu, medic la Terapie Intensivă

La Secţia de Terapie Intensivă, distanţa dintre viaţă şi moarte este atât de mică, încât mulţi pacienți încetează să mai spere în vindecare.

Alții îşi pun nădejdea în priceperea medicilor, dar şi în ajutorul lui Dumnezeu, căci „fără El nu există nici o vindecare”, după cum spune doctorul Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Acesta vorbește despre cazurile de însănătoșire miraculoasă datorită rugăciunilor și despre importanța prezenței preotului în spital, la căpătâiul omului bolnav spre vindecarea sufletului acestuia.
Tânărul medic susține cu toată convingerea că rugăciunile către Dumnezeu nu rămân niciodată fără răspuns.
Domnule doctor, este preotul o prezenţă importantă în spital, mai ales pentru pacienții de la Secţia de Terapie Intensivă?
Sunt foarte mulți pacienți de la Reanimare care își doresc prezența preotului, prezență ce nu trebuie percepută, după părerea mea, neapărat ca aștep­tare a ultimului moment.
Preotul este prezent nu pentru că viața se sfârșește, ci pentru a-i alina suferința bolnavului.
Dincolo de durerea fizică, pe care noi, medicii, o alinăm cu analgezice, este nevoie și de alinarea sufletului acestor oameni.
Trecând prin momente de cumpănă în spital, unii pacienți și-au schimbat perspectiva asupra vieții, în sensul că s-au întors la credința în Dumnezeu.

Alții abia atunci L-au descoperit. I-am auzit pe mulți dintre ei împărtă­șindu-și experiența și vorbind despre puterea credinței ca niște adevărați apostoli, iar concluzia lor este:
„Da, Dumnezeu există și m-a ajutat să mă vindec!”
Credeți că vindecarea trupului necesită și transformare spirituală?
În Secția de Terapie Intensivă, de obicei, lupta dintre viață și moarte, care este permanent prezentă, te face mult mai atent la aspecte ce depășesc sfera medicală.
Din punctul meu de vedere, medicul de Terapie Intensivă, pe lângă activitatea principală de tratare a pacientului, trebuie să fie și un foarte bun psiholog.
Să ofere suport emoțional celui bolnav, dar și familiei acestuia.
Suferința la Reanimare este una foarte grea. Produce o serie întreagă de schimbări comportamentale.
Pacienții fie nu mai sunt cooperanți, în sensul că nu mai acceptă tratamentul deoarece cad în deznădejde și vor să se termine mai repede, fie, dimpotrivă, nu acceptă diagnosticul și posibilitatea unui final nefericit foarte curând.
Cei dragi suportă și mai greu adevărurile medicale.
Tratamentul este esențial, dar trebuie să existe din partea medicului o implicare psihoemoțională care să asigure acest suport.
Ați remarcat vreo diferen­ță, fie și de ordin psihologic, între starea pacien­ților pentru care se fac rugăciuni, de exemplu Sfântul Maslu, și ceilalți?
Am observat la pacienții care beneficiază de suport moral și religios că există, în primul rând, o cooperare mai bună cu ei.
Din câte ştiu, slujba Sfântului Maslu este rânduită de Biserică tocmai să fie ajutor bolnavului pentru a fi vindecat.
De multe ori, în Reanimare am fost de față când preotul spitalului sau alți preoți din afară au efectuat slujbe de acest fel, săvârșite la cererea familiei sau, în cazul pacienților conștienți, la cererea lor.
Gândindu-mă retrospectiv la astfel de momente, pot spune că de foarte multe ori Sfântul Maslu a produs modificări spectaculoase înspre însănătoșirea celor internaţi.
Unii au fost vindecați în mod miraculos.
Mai exact, ce fel de schimbări au survenit?
Au fost pacienți în comă care, chiar dacă nu s-au trezit în timpul Sfântului Maslu, au trecut printr-o serie de modificări ale parametrilor hemodinamici.

(Sursa: secretulcunoasterii.ro)
adaugat pe 24/04/2019 05:20
CONTINUARE
Vasluianul Liviu Poiană Kinetoterapeut: 'Pregătirea Fizică Trebuie Dublată de Alimentație, Odihnă, Refacere și …Pozitivitate'
Liviu Poiană este un kinetoterapeut bine cunoscut în lumea sportivilor de performanță, dar nu numai de către ei. Munca pe care o desfășoară are efecte benefice pentru cei care intră pe mână lui și rezultatele obținute în urma ședințelor de pregătire sunt încurajatoare. Vorbim de un specialist al recuperărilor fizice, fie că este vorba de refacere după ce pacienții au suferit atacuri cerebrale sau diferite accidente, în scopul de a-și recăpăta mobilitatea, fie de sportivi care revin după ce s-au confruntat cu leziuni și au nevoie de o recuperare fizică.

“Partea unui kinetoterapeut este de o complexitate aparte, pentru că el trebuie să aibă în vedere și pregătirea fizică dar în același timp trebuie îmbinat și capitolul de alimentație și cu cel de kineto, propriu-zis. Frumusețea chiar în asta constă, în complexitate și în provocarea de a gestiona cât mai bine domeniile conexe care concură la obținerea rezultatelor pozitive. Este îmbucurător atunci când oamenii, mulți dintre ei mai neîncrezători în posibilitățile de recuperare sau poate speriați de disciplina pe care o impun într-un program de refacere sau pregătire, constată că obținem împreună acele performanțe care îi ajută să fie apți din punct de vedere fizic, indiferent că fac sport de performanță sau sunt pacienți care au suferit diferite traume de natură fizică.

Am avut sportivi care au venit după diferite operații, care au avut de suferit după ce au fost ieșiți din concurs, dar care, încet-încet, au revenit și acum performează din nou. O operație de menisc, de exemplu, te scoate din circuit pentru o bună perioadă de timp și afectează evident, capacitatea fizică la efort, dar cu exercițiu personalizat, se pot obține rezultate bune“
.

Printre sportivii pe care-i pregătește din punct de vedere fizic, se numără de curând și Eliza Samara, campiona noastră de la tenis de masă. Dar la Liviu Poiană apelează și alți sportivi care îi cunosc rezultatele obținute. Spre exemplu, și micii înotători de la Sport Atena, clubul lui Răzvan Florea, sunt remontați de metodele de pregătire fizică ale lui Liviu Poaiană.

“Secretul este la îndemâna tuturor, îl știu cu toții, dar nu-l conștientizează. Este vorba de o alimentație sănătoasă, de odihna, antrenament, refacere după efort, pozitivitate și perseverență. Un ritual cu care, dacă-ți intră în sânge, nu ai cum să dai greș”.

Liviu Poiană (44 de ani) este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Ovidius” Constanța, specializarea Kinetoterapie.

(Sursa: Opinia Online)
adaugat pe 15/04/2019 00:20
CONTINUARE
Iaşi: Medicii de la Spitalul ‘C.I. Parhon’ au efectuat un transplant renal de la mamă la fiică

O echipă de medici de la Spitalul ‘Dr. C.I. Parhon’ din Iaşi a efectuat un transplant renal de la mamă la fiică, aceasta fiind cea de-a patra intervenţie de acest gen de la un donator viu.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Ionuţ Nistor, a declarat astăzi că o femeie din judeţul Iaşi şi-a salvat fiica donându-i un rinichi.

‘Beneficiarul transplantului este o pacientă din judeţul Iaşi, în vârstă de 29 de ani, care a primit un rinichi de la mama în vârstă de 59 de ani. Tânăra a fost diagnosticată cu o afecţiune de rinichi în timpul sarcinii. Ea a născut un copil sănătos, dar din păcate boala de rinichi a progresat, motiv pentru care a fost nevoie de această intervenţie pentru a evita şedinţele de dializă. Intervenţia a decurs bine, post operator cele două fiind bine‘, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.

(sursa: radioiasi.ro)
adaugat pe 08/03/2019 06:00
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!