Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Sanatate
Obișnuiești să mănânci halva?
O să te gândeşti de două ori înainte de a o consuma

Halvaua a început să fie folosită de români tot mai des, mai ales în perioadele de post. În comerţ, găsim mai ales două sortimente de halva: simplă sau cu adaos de migdale, de arahide, de fistic sau de cacao. Nutriţioniştii spun că halvaua poate să fie înger şi demon pentru sănătate, totul depinde de cantitate şi de provenienţă.

„Este bine de ştiut că halvaua este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul. Este obţinută, în principal, din seminţe – din miezul-prăjit de floarea soarelui – zahăr, glucoză şi vanilină. Se recomandă a se consuma maxim 25-30 grame pe zi, deoarece dezavantajele sunt destule: 100 de grame de halva conţine 12-14 grame proteine; 42-47 grame glucide şi 35-39 grame lipide. Şi, cel mai grav, aproape 600 de kilocalorii la suta de grame. Aceste calorii pot fi arse alergând minim 8 kilometri într-o zi. Asta pentru a înţelege mai bine pericolele la care ne expunem. De altfel, halvaua poate căpăta valoare terapeutică prin adăugarea de seminţe de susan, de exemplu. Aceat produs devine un element tonic pentru sezonul rece, deoarece seminţele de susan conţin substanţe active (fibre, proteine), minerale (zinc fier, fosfor, calciu, potasiu) acizi graşi nesaturaţi (acid oleic), lecitină, acizi polinesaturaţi (omega 6)”, afirmă medicul nutriţionist Dan Merişca, din Arad, citat de Adevărul.

Specialistul mai susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate: „Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune”, mai precizează Dan Merişca.

(Sursa: secretulcunoasterii.ro)
adaugat pe 25/04/2019 00:35
CONTINUARE
'Fără Dumnezeu nu există nicio vindecare'
Dr. Radu Ţincu, medic la Terapie Intensivă

La Secţia de Terapie Intensivă, distanţa dintre viaţă şi moarte este atât de mică, încât mulţi pacienți încetează să mai spere în vindecare.

Alții îşi pun nădejdea în priceperea medicilor, dar şi în ajutorul lui Dumnezeu, căci „fără El nu există nici o vindecare”, după cum spune doctorul Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Acesta vorbește despre cazurile de însănătoșire miraculoasă datorită rugăciunilor și despre importanța prezenței preotului în spital, la căpătâiul omului bolnav spre vindecarea sufletului acestuia.
Tânărul medic susține cu toată convingerea că rugăciunile către Dumnezeu nu rămân niciodată fără răspuns.
Domnule doctor, este preotul o prezenţă importantă în spital, mai ales pentru pacienții de la Secţia de Terapie Intensivă?
Sunt foarte mulți pacienți de la Reanimare care își doresc prezența preotului, prezență ce nu trebuie percepută, după părerea mea, neapărat ca aștep­tare a ultimului moment.
Preotul este prezent nu pentru că viața se sfârșește, ci pentru a-i alina suferința bolnavului.
Dincolo de durerea fizică, pe care noi, medicii, o alinăm cu analgezice, este nevoie și de alinarea sufletului acestor oameni.
Trecând prin momente de cumpănă în spital, unii pacienți și-au schimbat perspectiva asupra vieții, în sensul că s-au întors la credința în Dumnezeu.

Alții abia atunci L-au descoperit. I-am auzit pe mulți dintre ei împărtă­șindu-și experiența și vorbind despre puterea credinței ca niște adevărați apostoli, iar concluzia lor este:
„Da, Dumnezeu există și m-a ajutat să mă vindec!”
Credeți că vindecarea trupului necesită și transformare spirituală?
În Secția de Terapie Intensivă, de obicei, lupta dintre viață și moarte, care este permanent prezentă, te face mult mai atent la aspecte ce depășesc sfera medicală.
Din punctul meu de vedere, medicul de Terapie Intensivă, pe lângă activitatea principală de tratare a pacientului, trebuie să fie și un foarte bun psiholog.
Să ofere suport emoțional celui bolnav, dar și familiei acestuia.
Suferința la Reanimare este una foarte grea. Produce o serie întreagă de schimbări comportamentale.
Pacienții fie nu mai sunt cooperanți, în sensul că nu mai acceptă tratamentul deoarece cad în deznădejde și vor să se termine mai repede, fie, dimpotrivă, nu acceptă diagnosticul și posibilitatea unui final nefericit foarte curând.
Cei dragi suportă și mai greu adevărurile medicale.
Tratamentul este esențial, dar trebuie să existe din partea medicului o implicare psihoemoțională care să asigure acest suport.
Ați remarcat vreo diferen­ță, fie și de ordin psihologic, între starea pacien­ților pentru care se fac rugăciuni, de exemplu Sfântul Maslu, și ceilalți?
Am observat la pacienții care beneficiază de suport moral și religios că există, în primul rând, o cooperare mai bună cu ei.
Din câte ştiu, slujba Sfântului Maslu este rânduită de Biserică tocmai să fie ajutor bolnavului pentru a fi vindecat.
De multe ori, în Reanimare am fost de față când preotul spitalului sau alți preoți din afară au efectuat slujbe de acest fel, săvârșite la cererea familiei sau, în cazul pacienților conștienți, la cererea lor.
Gândindu-mă retrospectiv la astfel de momente, pot spune că de foarte multe ori Sfântul Maslu a produs modificări spectaculoase înspre însănătoșirea celor internaţi.
Unii au fost vindecați în mod miraculos.
Mai exact, ce fel de schimbări au survenit?
Au fost pacienți în comă care, chiar dacă nu s-au trezit în timpul Sfântului Maslu, au trecut printr-o serie de modificări ale parametrilor hemodinamici.

(Sursa: secretulcunoasterii.ro)
adaugat pe 24/04/2019 05:20
CONTINUARE
Vasluianul Liviu Poiană Kinetoterapeut: 'Pregătirea Fizică Trebuie Dublată de Alimentație, Odihnă, Refacere și …Pozitivitate'
Liviu Poiană este un kinetoterapeut bine cunoscut în lumea sportivilor de performanță, dar nu numai de către ei. Munca pe care o desfășoară are efecte benefice pentru cei care intră pe mână lui și rezultatele obținute în urma ședințelor de pregătire sunt încurajatoare. Vorbim de un specialist al recuperărilor fizice, fie că este vorba de refacere după ce pacienții au suferit atacuri cerebrale sau diferite accidente, în scopul de a-și recăpăta mobilitatea, fie de sportivi care revin după ce s-au confruntat cu leziuni și au nevoie de o recuperare fizică.

“Partea unui kinetoterapeut este de o complexitate aparte, pentru că el trebuie să aibă în vedere și pregătirea fizică dar în același timp trebuie îmbinat și capitolul de alimentație și cu cel de kineto, propriu-zis. Frumusețea chiar în asta constă, în complexitate și în provocarea de a gestiona cât mai bine domeniile conexe care concură la obținerea rezultatelor pozitive. Este îmbucurător atunci când oamenii, mulți dintre ei mai neîncrezători în posibilitățile de recuperare sau poate speriați de disciplina pe care o impun într-un program de refacere sau pregătire, constată că obținem împreună acele performanțe care îi ajută să fie apți din punct de vedere fizic, indiferent că fac sport de performanță sau sunt pacienți care au suferit diferite traume de natură fizică.

Am avut sportivi care au venit după diferite operații, care au avut de suferit după ce au fost ieșiți din concurs, dar care, încet-încet, au revenit și acum performează din nou. O operație de menisc, de exemplu, te scoate din circuit pentru o bună perioadă de timp și afectează evident, capacitatea fizică la efort, dar cu exercițiu personalizat, se pot obține rezultate bune“
.

Printre sportivii pe care-i pregătește din punct de vedere fizic, se numără de curând și Eliza Samara, campiona noastră de la tenis de masă. Dar la Liviu Poiană apelează și alți sportivi care îi cunosc rezultatele obținute. Spre exemplu, și micii înotători de la Sport Atena, clubul lui Răzvan Florea, sunt remontați de metodele de pregătire fizică ale lui Liviu Poaiană.

“Secretul este la îndemâna tuturor, îl știu cu toții, dar nu-l conștientizează. Este vorba de o alimentație sănătoasă, de odihna, antrenament, refacere după efort, pozitivitate și perseverență. Un ritual cu care, dacă-ți intră în sânge, nu ai cum să dai greș”.

Liviu Poiană (44 de ani) este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Ovidius” Constanța, specializarea Kinetoterapie.

(Sursa: Opinia Online)
adaugat pe 15/04/2019 00:20
CONTINUARE
Iaşi: Medicii de la Spitalul ‘C.I. Parhon’ au efectuat un transplant renal de la mamă la fiică

O echipă de medici de la Spitalul ‘Dr. C.I. Parhon’ din Iaşi a efectuat un transplant renal de la mamă la fiică, aceasta fiind cea de-a patra intervenţie de acest gen de la un donator viu.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Ionuţ Nistor, a declarat astăzi că o femeie din judeţul Iaşi şi-a salvat fiica donându-i un rinichi.

‘Beneficiarul transplantului este o pacientă din judeţul Iaşi, în vârstă de 29 de ani, care a primit un rinichi de la mama în vârstă de 59 de ani. Tânăra a fost diagnosticată cu o afecţiune de rinichi în timpul sarcinii. Ea a născut un copil sănătos, dar din păcate boala de rinichi a progresat, motiv pentru care a fost nevoie de această intervenţie pentru a evita şedinţele de dializă. Intervenţia a decurs bine, post operator cele două fiind bine‘, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon.

(sursa: radioiasi.ro)
adaugat pe 08/03/2019 06:00
CONTINUARE
Despre accidentul vascular cerebral cu vasluianul Liviu Poiană
Accidentul vascular cerebral (hemoragic) se manifestă prin apariția unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul ce irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente...
adaugat pe 15/02/2019 01:00
CONTINUARE
Pachetul minimal pentru cei care nu sunt asigurați în sistemul de sănătate
Cei care nu sunt asigurați la sănătate (adică nu plătesc contribuția la sănătate sau nu sunt automat asigurați, fără plată, în virtutea legii) vor avea dreptul, ca și până acum, la anumite servicii medicale în sistemul medical de stat...
adaugat pe 30/01/2019 08:00
CONTINUARE
Specialităţi noi la Spitalul Judeţean Vaslui in viitorul apropiat
In curand, Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui va asigura in regim de ambulatoriu integrat noi servicii medicale, pentru care, la sfarsitul anului trecut, s-a primit avizul Ministerului Sanatatii, la solicitarea conducerii unitatii...
adaugat pe 29/01/2019 08:00
CONTINUARE
Nouă medici noi la Spitalul Judeţean Vaslui
Anul 2019 a debutat cu noua medici noi la Spitalul Judetean Vaslui...
adaugat pe 22/01/2019 15:00
CONTINUARE
Accidentele vasculare cerebrale vor putea fi tratate si in judeţul Vaslui
Vești bune pentru pacienții cu risc crescut de accident vascular cerebral ischemic acut (AVC). Spitalul de Urgență “Elena Beldiman” și Spitalul Județean de Urgență Vaslui ar putea oferi în viitorul apropiat tratament intervențional prin tromboliză intravenoasă pacienților cu accident vascular cerebral ischemic acut...
adaugat pe 21/01/2019 06:00
CONTINUARE
Vaslui, Cluj şi Bucuresti, cea mai mică rată a mortalităţii infantile din România
Din perspectivă istorică, rata mortalităţii infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016...
adaugat pe 21/01/2019 06:00
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!