Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Educatie
Absolventii de 10 la Evaluare si Bacalaureat au fost premiati
Absolventii de gimnaziu si de liceu care au avut media maxima la Evaluarea Nationala si Bacalaureat au primit, vineri, cate un stimulent financiar in valoare de 1.000 lei, respectiv 3.000 lei, de la Guvern. S-a dorit astfel recompensarea elevilor care demonstreaza ca fac performante scolare inalte. Festivitatea de premiere a avea loc in Amfiteatrul Liceului Teoretic „Mihail Kogalniceanu” Vaslui, la manifestare participand mai multe oficialitati.

Potrivit Ordinului Ministerului Educatiei Nationale nr. 5.099/2019, si in anul scolar 2018-2019, sunt acordate stimulente financiare absolventilor care au obtinut media 10 la Evaluarea Nationala 2019 pentru absolventii clasei a VIII-a si la examenul national de Bacalaureat 2019. Potrivit actului normativ, viitorii liceeni vor primi cate 1.000 de lei, in timp ce absolventii de liceu cate 3.000 de lei. Masura se aplica doar in cazul absolventilor de gimnaziu din promotia 2019 si a celor de liceu care au sustinut Bac-ul in sesiunea iunie-iulie.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Adriana Susnea
adaugat pe 16/09/2019 06:35
CONTINUARE
Profesorul Vasile Bahrim - expresia alianţei discrete şi fecunde dintre profesor şi manager
Am văzut îngerul în piatră şi am sculptat până l-am eliberat. (MICHELANGELO BOUNARROTI)

În toamna anului 1945, când copacii dădeau un ultim şi dramatic spectacol de culori şi de nuanţe, iar cerul avea un albastru de o profunzime şi o curăţenie rar întâlnite, într-o familie de ţărani răzeşi, înstăriţi şi harnici (Ileana şi Traian Bahrim), dintr-un sat din partea de Jos a Moldovei (JIGĂLIA, comuna Şuletea, judeţul Vaslui), se năştea cel de al doilea copil, băiat, cu numele VASILE. Era data de 22.11.1945. Trebuie să menţionăm însă că înregistrarea naşterii în acte s-a făcut la data de 02.01.1946, pentru că notarul comunei (unchiul său), nu a dorit ca “nepotul Vasile să piardă un an”.
La Jigălia, în general, membrii comunităţii aveau un scop esenţial: copiilor să meargă la şcoală, să înveţe cât mai multă carte. Primul copil al familiei Bahrim, Dumitru (Mitică) era deja un exemplu de tânăr iubitor de carte, rezultatele sale şcolare fiind foarte bune. Aşa se face că viitorul profesor Vasile Bahrim a refuzat categoric să se ocupe de îngrijirea şi sporirea “moşiei” neamului, şi s-a dedicate învăţăturii de carte. A început studiile primare în satul natal, la simultan, având ca învăţător pe Gheorghe Popa Rănceanu şi Gheorghe Cristea. Părinţii şi învăţătorii lui i-au asigurat o educaţie sănătoasă şi frumoasă. Studiile gimnaziale le-a făcut la Şuletea, instruirea şi educarea sa căpătând noi valenţe. Dintre profesorii de aici, îşi aminteşte cu tot respectul cuvenit de Gheorghe Iordăchescu, Costache Popa, Constantin Răşcanu şi Constantin Cristea. Şi-a continuat studiile la Liceul Teoretic Murgeni, profesorii de aici punându-şi o amprentă deosebit de puternică asupra formării sale ca om şi ca profesor.
În familie a trăit într-o atmosferă în care bucuria creştină era îngemănată cu nostalgii regale. Părinţii lui te primeau, în casă, cu zâmbetul pe obraz, te ospătau şi-ţi vorbeau despre toate… Scoţând în relief chiar şi un ânţeles de viaţă pe care îl dădeau moştenire din neam în neam, ducându-şi mai departe credinţa şi obiceiurile, aşa cum le moşteniseră.
Formarea profesională a lui Vasile Bahrim a continuat la Facultatea de Chimie, secţia fizico-chimice de la Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi. Chimia l-a atras, încă din gimnaziu, aşa cum păsările sunt atrase de vânturile sudului de îndată ce se aproprie iarna.
După absolvirea cursurilor universitare a renunţat la repartiţia ministerială (Şcoala Bădeana Bârlad) şi i-a început cariera profesională în satul natal, unde a funcţionat un an şi jumătate. Din octombrie 1969 şi până la 01.09.1978 a funcţionat (ca profesor de chimie), la Liceul Teoretic Murgeni, devenind coleg de cancelarie cu foştii săi profesori. Începând cu 01.09.1978, domnul profesor Vasile Bahrim a devenit, prin concurs national pentru ocuparea catedrelor şi posturilor vacante, titular pe o catedră de chimie la Liceul de Chimie industrial nr.4 Vaslui (astăzi Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”), de unde a ieşit la pensie în anul 2010. “Să-l asculţi pe profesorul de chimie Vasile Bahrim predând la ore, era ca şi o călătorie în ţara minunilor”, îşi aminteşte unul dintre foştii săi elevi. Un altul : “Este un profesor extreme de exigent şi inflexibil (câteodată), dar în acelaşi timp corect şi binevoitor”. “M-a atras seriozitatea, curiozitatea şi pasiunea pentru chimie” zice alt elev, referindu-se la profesorul Vasile Bahrim.
Când predă, profesorul Vasile Bahrim se simte relaxat şi concentrat în acelaşi timp. Fiecare oră de predare-învăţare-evalure, fiecare experiment îl face să se simtă bine, fiind ca o regăsire a lui cu el însuşi, cu elevii săi. Delicată şi caldă, prezenţa lui la ore atrage tot mai mulţi elevi spre studiul serios al chimiei. Numărul profesorului de chimie, foşti elevi ai profesorului Vasile Bahrim este impresionant. Numai dintr-o clasă de elevi, promoţia 1989, 8 absolvenţi au urmat facultatea de chimie şi astăzi sunt profesori în judeţul Vaslui. Foştii lui elevi, deveniţi profesori de chimie, sunt dovada vie a visului profesional împlinit, garanţia că lucrul făcut cu pasiune se transformă în victorie. Profesorul este tot mai bucuros cand află noi elemente ale poveştilor devenirilor, poveşti reale şi frumoase, rod al unei munci comune profesor-elev. În sprijinul dovezii rezultatelor foarte bune obţinute de profesorul Vasile Bahrim în activitatea de instruire şi educare a elevilor sunt şi următoarele fapte. La faza naţională a olimpiadei de chimie din 1987, au participar 2 din elevii săi. Alţi doi au obţinut menţiune la aceeşi fază a olimpiadei naţionale de chimie. Unul în anul 1988 şi altul în anul 1990. În anul 1991 eleva Alina Ciuruc a fost selecţionată în lotul olimpic lărgit de chimie al României pentru etapa internatională. Personal ador olimpiadele şcolare, aceste “sporturi” elegante şi curajoase.
Pentru a fi profesor ai nevoie să posezi harul necesar, mai mult decât în orice altă meserie. E nevoie să ai acea chemare caracteristică unui dascăl autentic. Şi Vasile Bahrim, acest fabricant de profesori de chimie a avut şi are şi har, şi chemare pentru metodica predării chimiei.
În cancelarie, când îmi vorbea despre un nou elev talentat la chimie, pe care l-a descoperit şi de care urmează să se ocupe mai mult, îmi amintea de Michelangelo “Am văzut îngerul în piatră şi am sculptat până l-am eliberat”.
Firescul lui, lumina din ochi şi zâmbetul minunat au sedus, rând pe rând, generaţii de elevi. Compania tinerilor, profesori sau elevi, i-a făcut şi continuă să-i facă plăcere mai cu seamă când e vorba de abordarea metodicii predării chimiei şi respectiv a metodelor de reyolvare a problemelor de chimie.
Cea mai mare satisfacţie a profesorului Vasile Bahrim a rămas aceea de a-şi face meseria. Timp de 43 de ani nu şi-a trădat dragostea pentru profesia de dascăl, fiind la catedră sau manager şcolar. A fost director adjunct la Liceul de Chimie industrială nr. 4 Vaslui în perioadele februarie 1979-ianuarie 1987, septembrie 1995-mai 1996, mai 2006-noiembrie 2009; director la Liceul de Chimie nr. 4 Vaslui în perioada ianuarie 1987-iunie 1990; inspector teritorial la I.S.J Vaslui în perioada februarie 1991-martie 1993; inspector general adjunct la I.S.J Vaslui în perioada martie 1993-septembrie 1995; inspector şcolar de specialitate fizică-chimie, februarie 1997-mai 2001.
Profesorul Vasile Bahrim şi-a pregătit întotdeauna lecţiile pentru a doua zi, aşa cum în fiecare seară pui telefonul la încărcat, ştiut fiind că a doua zi îl vei folosi din plin. Aceasta i-a permis să fie disponibil pentru toate întrebările elevilor, să-i facă să simtă că profesorul lor este alături de ei, să se facă înţeles şi acceptat. În acelaşi timp elevii să se simtă că se pot baza pe profesorul lor. Este autorul unor gesture extrem de frumoase de prietenie şi de încurajare ori de câte ori e cazul. S-a simţit în armonie cu el însuşi de când îl ştiu eu (de peste 50 de ani), indiferent de vârstă. A consumat multă energie şi ca inspector şcolar. Om al faptelor de o uimitoare perseverenţă, are atât realizări profesionale cât şi administrative. La nivelul I.S.J. Vaslui a îndeplinit şi următoarele responsabilităţi: coordonator al cercului pedagogic al profesorilor de chimie- zona Vaslui (februarie 1979-iunie 1990), profesor metodist şi mentor (1978-2010), membru în Consiliul Consultativ al profesorilor de chimie. Ca urmare al muncii depuse a primit următoarele distincţii: titlul de “Profesor evidenţiat”-1977; diploma “Gheorghe Lazăr” clasa I – 2005; diploma de Onoare a Consiliului Judeţean Vaslui -2002; diplome ale I.S.J. Vaslui- 2001 şi 2002.
Domnul profesor Vasile Bahrim s-a implicat şi la nivelul comunităţii locale şi judeţene, îndeplinind funcţia de consilier local al municipiului Vaslui (1996-2000) şi consilier judeţean la Consiliul Judeţean Vaslui (2000-2004) din partea P.N.L. În politică a rămas convins spuselor lui Aristotel: “Un sistem politic ce nu ţine cont de ascensiunea morală a cetăţenilor şi de practicarea virtuţilor de către guvernanţi este destinat pieirii şi scufundă Statul în corupţie şi înstrăinarea de Dumnezeu”.
Profesorul Vasile Bahrim este căsătorit cu profesoare Violeta Bahrim (Răşcanu) şi are trei copii: un preot, o profesoară de chimie şi un inginer horticol. Cei doi părinţi îşi iubesc copiii într-un fel cum rar mi-a fost dat să văd. Ce să mai vorbim despre cei 11 nepoţi? Pentru ei profesorul Vasile Bahrim are ceva de bunic sfătos şi de dascăl de odinioară în acelaşi timp. Familia Violeta şi Vasile Bahrim merită toate felicitările noastre, şi pentru că au avut puterea, răbdarea, spiritul de sacrificiu şi mai presus de orice- iubirea aceea adevărată, care i-a ajutat să străbată împreuna peste o jumătate de secol. Iată, doi oameni care şi-ai petrecut 50 de ani din viaţa lor împreună (Şi pe care urmează ca în curând să-i şi sărbătorească), neabătuţi de la calea iubirii şi a onoarei, în ciuda tuturor necazurilor şi greutăţilor cu care s-au confruntat.
Felicitări doamnă Violeta şi domnule Vasile, şi să ajungeţi la nunta de platină, fără a uita să ne invitaţi şi pe noi!
Soţii Violeta şi Vasile Bahrim nu au aşteptat ca destinul să hotărască pentru ei. Când comuniştii le-au naţionalizat casa din Murgeni, demolând-o, s-au înscris la concursul pentru ocuparea catedrelor vacante şi s-au mutat la Vaslui.
Profesorul Vasile Bahrim simte că Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” îi aparţine şi că el aparţine liceului acesta. Fără să ştie de Regulamentul de ordine interioară al Comediei Franceze (unde se preciza că nu ai voie să intri în clădire cu capul acoperit), profesorul Vasile Bahrim intră în clădirea Liceului Teoretic “Emil Racoviţă”, totdeauna, cu capul descoperit.
Doamne! Vegheaza, te rog, asupra profesorului Vasile Bahrim şi fă-i bătrâneţele senine, liniştite şi lipsite de griji!

Profesor DUMITRU V. APOSTOLACHE
În calitate de profesor, inspector școlar ori publicist, Dumitru V. Apostolache s-a străduit (și continuă) să demonstreze că matematica este cea mai frumoasă și mai folositoare dintre științe, și că a fi educator este o profesie apostolică.
Este omul căruia îi place deopotrivă munca și voia bună slujind prin ambele școala.
S-a străduit să nu dezamăgească încrederea ce i-a fost acordată. Laudele primate le consideră ca simple cuvinte de încurajare, ele fiind pentru ceea ce a fost și mai ales pentru ceea ce se dorește să fie în viitor.
Ca director, ori inspector a îndemnat colegii să fie morali, demni, să fie buni administratori, arătându-le, cu fiecare prilej adecvat, multă înțelegere și blândețe, căutând să se apropie de spusele episcopului Iacov (Ioan) Antonovici: “Nu pot să fac rană!”.
După pensionare, condeiul său n-a fost lăsat să se odihnească. Continuă să scoată în evidență munca celor din jurul său. Publicistica lui este făcută cinstit și modest, discret și cuminte, cu toată cumsecădenia, devenind nu numai folositoare, dar și simpatică, solară
.

adaugat pe 12/09/2019 00:55
CONTINUARE
13.000 de elevi și preșcolari, prezenți la deschiderea noului an școlar în municipiul Vaslui


Aproape 13.000 de elevi și preșcolari au revenit în bănci ori au pășit pentru prima dată pragul celor 44 de unități de învățământ din municipiul Vaslui, într-o atmosferă de sărbătoare creată de conducerile școlilor și grădinițelor, cu sprijinul autorităților locale.

De altfel, Primăria Vaslui și-a îndreptat atenția, la fel cum s-a întâmplat și în anii din urmă, spre fiecare unitate de învățământ în parte, astfel încât noul an școlar să debuteze în cele mai bune condiții.

Sursa: EstNews, Ionuț PREDA
adaugat pe 10/09/2019 06:35
CONTINUARE
Bacalaureat 2019. Au fost afișate rezultatele finale ale sesiunii de toamnă
Notele obţinute după soluţionarea contestaţiilor de candidaţii care au susţinut examenul naţional de Bacalaureat 2019, în sesiunea august-septembrie, au fost publicate....
adaugat pe 07/09/2019 00:35
CONTINUARE
Corala Fantasia la Ohrid Choir Festival
Corala Fantasia a ocupat locul II la sectiunea copii si tineret la Ohrid Choir Festival 2019 in Macodonia...
adaugat pe 29/08/2019 05:35
CONTINUARE
CODUL BUNELOR MANIERE: Conversația la telefon – cum începe, cum trebuie să decurgă și cine trebuie să o încheie
Telefonul face parte zilnic din existența noastră, fiind un mijloc de comunicare util, de un real folos pentru a lua legătura cu persoane aflate de distanță mai mică sau mai mare și de a comunica rapid ceea de dorim să transmitem.

Există anumite reguli ce țin de bunele maniere, care trebuie respectate și în conversațiile telefonice. Dacă apelăm o...
adaugat pe 22/08/2019 00:35
CONTINUARE
Tineret Responsabil pentru o Natură Curată

Tema noului proiect implementat de Fundatia pentru Tineret Vaslui, derulat in perioada iulie – septembrie 2019, are menirea de a apropia tinerii cat mai mult de cunoasterea necesitatilor mediului, de ecologizare si, implicit, de nevoia/datoria societatii de a trai intr-un mediu mai curat....
adaugat pe 06/08/2019 05:35
CONTINUARE
Din toamna, fiecare elev va primi tichete in valoare de 250 de lei, pentru rechizite
Fiecare elev din Romania va avea dreptul, in aceasta toamna, sa primeasca 5 tichete a cate 50 de lei fiecare, adica 250 de lei, potrivit unui proiect de hotarare de guvern publicat in dezbatere de Ministerul Educatiei. Banii vor fi primiti doar daca parintii depun o cerere/declaratie pe propria raspundere la scoala. Din acesti bani parintii le pot cumpara elevilor echipament sportiv, carte scolara (manuale scolare, auxiliare didactice, literatura obligatorie prevazuta in bibliografia programelor scolare, atlase, dictionare) si rechizite. Tichetele vor fi emise in octombrie-noiembrie 2019 si expira pe 12 iunie 2020, conform sursei citate....
adaugat pe 05/08/2019 05:35
CONTINUARE
Încep înscrierile pentru a doua sesiune a examenului de bacalaureat
Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat 2019 încep luni şi durează o săptămână..

Pe 26 iulie este prevăzută înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe.
...
adaugat pe 15/07/2019 05:35
CONTINUARE
REZULTATE ADMITERE în LICEU 2019, în judeţul VASLUI
VASLUI REPARTIZARE LICEE 2019 prima fază de ADMITERE – edu.ro. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a are loc azi și lista unde ai fost repartizat va fi publicată în scurt timp pe www.antena3.ro și admitere.edu.ro. Depunerea dosarelor de înscriere la unităţile de învăţământ la care candidaţii au fost repartizaţi va putea fi făcută între 15 şi 18 iulie....
adaugat pe 12/07/2019 05:35
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!