Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Meleaguri vasluiene
Deschiderea oficială a Secției de Istorie și Artă religioasă 'Episcop Iacov Antonovici'
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Episcopia Hușilor, are deosebita plăcere de a vă invita la deschiderea oficială a Secției de Istorie și Artă religioasă „Episcop Iacov Antonovici” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 iulie 2019, la ora 1300, în Palatul Egumenesc al Mănăstirii Florești – Județul Vaslui.

Activitatea va consta într-o slujbă religioasă de sfințire a noului sediu și vernisajul Expoziției permanente de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici”.

Organizatorul activității este prof. dr. Ramona Maria MOCANU, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
Sursa: Dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui

adaugat pe 18/07/2019 06:45
CONTINUARE
Expoziția “Galeria Creativă”
Comunicat de presă

Începând cu data de 12.07.2019, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, vă invită la expoziţia „Galeria Creativă”, ce va fi deschisă la sediul muzeului din Bd. Republicii, nr. 235, pe toată perioada vacanței de vară. Vor fi expuse lucrări din literatură, artă și astonomie, realizate de copiii care au participat la atelierele de creație coordonate de bibliotecar Valentina Fornea, muzeograf Gabriela Albu, desenator Nicușor Maxim, și de la Școala de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”, organizată de muzeograf Ciprian Vîntdevară.

În cadrul expoziţiei se vor regăsi lucrări realizate pe următoarele secţiuni:
- Poezii de la concursul „Sesiunea juniorilor – Vasile Pârvan”, Ediția I, din 2018;
- Caligrame și desene din cadrul întâlnirilor clubului de lectură și creație literară;
- Mărţişoare de la atelierul „Marţişorul micului artist”;
- Măşti, figurine ipsos din cadrul atelierului „Pictăm figurine din ipsos”;
- Picturi realizate de copii la Serata muzeală „Poveste în ramă”, de Noaptea Muzeelor;
- Machete din domeniul astonomiei şi ştiinţelor spaţiale realizate de participanţii la Şcoala de vară de Astronomie „Descoperă Universul!”, în ediţiile din anii 2017, 2018 şi 2019.
WebSite
YouTubeSursa: Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

adaugat pe 15/07/2019 00:50
CONTINUARE
Ziua Porților Deschise și Gala proiectelor REGIO
Comunicat de presă

Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad și Teatrul „Victor Ion Popa” Bârlad, vă invită duminică, 14 iulie, ora 11, la ziua Ziua Porților Deschise și Gala proiectelor REGIO.
În deschiderea evenimentului publicul iubitor de artă este invitat să participe la vernisarea unei expoziții inedite, cu lucrări semnate de inegalabila artistă Cela Neamțu. Aceasta ne propune, spre vizionare, o interesantă colecție de cămăși (ii) românești, din toate ţinuturile țării, extraordinare creații ale geniului românesc. Proiectul domniei sale a pornit de la moștenirea unor petece din pânzeturi rămase de la una dintre artistele care au scos la lumină unicitatea portului nostru tradiţional, Lena Constante. Cela Neamţu „a fructificat acest dar de nepreţuit l-a relevat printr-un laborios şi ingenios demers artistic, într-o rapsodică înlănţuire, întregul şi largul ambitus de frumuseţe. A colat iscusit şi cu inspiraţie petecele într-un proces reconstructiv”. Reconstituirea celor 40 de cămăşi, părți ale costumului popular femeiesc, din toate colţurile României, din Muscel, Sălaj, Târnave, Romanaţi, Bucovina şi din multe alte locuri, e făcută în respectul deplin al autenticităţii.
În completarea colecției de cămăși (ii) artista ne invită să vizionăm și câteva tapiserii care practic se armonizează cu ambientul creat de inedita colecție de ii. Este lucru bine cunoscut că artista este una dintre personalităţile cele mai importante ale artei contemporane româneşti în domeniul tapiseriei. În cele peste cinci decenii de activitate a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale de presigiu, a avut expoziţii personale în mari muzee şi galerii din ţară şi din străinătate. Operele ei figurează în colecţii de stat şi particulare de prestigiu din întreaga lume.
Partea a doua a evenimentului, va fi organizată, în sala Teatrului „Victor Ion Popa”, unde va avea loc Gala proiectelor REGIO în care vor fi premiate, în mod simbolic, o serie de proiecte de impact, derulate în județul Vaslui prin intermediul Programului Operațional Regional 2007-2013, de asemenea vor fi promovate și proiectele aflate în implementare, finanțate prin POR 2014-2020.
Locația acestor evenimente nu a fost aleasă întâmplător! Din dorința de a demonstra că, pe lângă lucrările de infrastructură necesare dezvoltării regiunilor şi eliminării decalajelor dintre acestea, fondurile europene ”conservă” şi sufletul, prin protejarea identității noastre culturale. Am dorit prin acest demers să scoatem în evidență rezultatele unui proiect european de impact, ce a poziționat municipiul Bârlad pe harta turismului și a reașezat o pagină de istorie și cultură în inima acestui oraș.
Acțiunea, în ansamblul ei, face parte din suita activităţilor proiectului „Centrul de Informare Europe Direct Vaslui”, implementat de Consiliul Judeţean Vaslui şi cofinanţat de Comisia Europeană prin Reprezentanța sa din România, prin intermediul unui „Grant pentru organizarea evenimentelor pe tema Politicii de Coeziune”, programul „Selectarea partenerilor pentru desfășurarea de activități în calitate de centre de informare Europe Direct în România (2018-2020)”.

Sursa: Director, dr. Mircea Mamalaucă, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

adaugat pe 11/07/2019 07:50
CONTINUARE
‚Ștefan cel Mare și Eternitatea Faptelor Sale. 515 ani de la trecerea sa în veșnicie’
Manifestarea cultural-științifică

Cu ocazia împlinirii a 515 ani de la trecerea din istorie în veșnicie a măritului voievod Ștefan cel Mare al Țării Moldovei (1457-1504), Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – alături de Consiliul Județean Vaslui,...
adaugat pe 01/07/2019 06:45
CONTINUARE
Expoziție de pictură: 'LUMEA MEA' - autor Constantin TOFAN
Comunicat de presă

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui au deosebita plăcere de a vă invita la vernisajul Expoziției de pictură „Lumea mea” a artistului plastic ieșean Constantin Tofan. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 26 iunie 2019, ora 17:00, în Sala „Arta” a muzeului vasluian și va fi prezentat de criticul de artă dr. Maria Bilașevschi din Iași....
adaugat pe 24/06/2019 00:45
CONTINUARE
Ansambluri folclorice din 11 țări din întreaga lume, așteptate la Festivalul ”Hora din străbuni” de la Vaslui
Nu mai puțin de 11 țări, de pe mai multe continente, sunt așteptate să participe la cea de-a VI-a ediție a Festivalului ”Hora din străbuni” ce se va desfășura la Vaslui, în perioada 2-6 august, la care se mai adaugă alte 15 formații de dansuri din județ și două din țară. Biletele, a căror cost va fi, cel mai probabil, de 15 lei pentru fiecare seară se spectacol, vor fi puse în vânzare începând cu 17 iulie....
adaugat pe 21/06/2019 00:45
CONTINUARE
Lecție de muzeu 'Ziua Iei – Emblemă Națională'
Comunicat de presă

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui vă invită luni, 24 iunie 2019, ora 13:00, în Sala „Multimedia”, la o lecție de muzeu cu tema: „Ziua Iei – Emblemă Națională”.
...
adaugat pe 20/06/2019 00:45
CONTINUARE
Şcoala de Vară de Astronomie 'Descoperă Universul!', Ediția a VIII-a, 12 - 15 Iunie 2019
Comunicat de presă

În perioada 12 – 15 iunie 2019, Observatorul Astronomic şi Astroclubul “Perseus” din cadrul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza cea de-a VIII-a ediţie a .
Şcoala de vară de Astronomie reprezintă un bun prilej pentru promovarea şi popularizarea astronomiei în rândul tinerilor, elevilor şi a publicului larg. Timp de patru zile, membrii Astroclubului „Perseus”, vor susţine cursuri pentru o gamă variată de public (elevi, liceeni, studenţi, etc.), adaptate pe înţelesul tuturor....
adaugat pe 07/06/2019 00:45
CONTINUARE
1.500 de concurenți, din 20 de județe și cinci țări, participanți la Festivalul Internațional
Peste 1.500 de concurenți va reuni, în acest an, Festivalul-Concurs Internațional de Gimnastică și Dans Prietenia Vaslui. Pe lângă elevii și preșcolarii de la unitățile de învățământ din județ, la eveniment participă și copii, adolescenți și tineri din 20 de județe, precum și din cinci țări.....
adaugat pe 06/06/2019 07:25
CONTINUARE
Simpozionul științific 'Ziua Înălțării Domnului – Ziua Eroilor'
Comunicat de presă

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
organizează joi, 6 iunie 2019, ora 13.30 Simpozionul științific „Ziua Înălțării Domnului – Ziua Eroilor”, eveniment care va avea loc în Sala „Arta ” a muzeului.
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui - aflat sub egida Consiliului Județean Vaslui - organizează Simpozionul științific „Ziua Înălțării Domnului – Ziua Eroilor”,...
adaugat pe 05/06/2019 00:45
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!