Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Meleaguri vasluiene
Călătorie prin lumea simțurilor în „Laborator 2.0”
Comunicat de presă

Laborator 2.0 îi provoacă pe copiii cu vârste între 5 și 14 ani să își deschidă simțurile pentru știință

Eventera și Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
te invită în perioada 18-27 septembrie într-o călătorie prin lumea simțurilor în „Laborator 2.0”. Expoziția este adresată copiilor cu vârste între 5 și 14 ani și își propune să le ofere acestora o experiență educațională nonformală care să le deschidă simțurile pentru știință.
În perioada 18-27 septembrie, din oră în oră în intervalul 8:00-16:00, vă invităm la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, să descoperim știința prin intermediul simțurilor. În zona de biologie vom afla curiozități despre organele de simț și vom analiza pe baza unei instalații interactive cum funcționează creierul. Pentru că o mare parte din zona de biologie este dedicată testării simțurilor, vom vedea prin ochii oamenilor care au defecte de vedere, apoi prin ochii unei pisici sau chiar ai unei albine, vom testa simțul tactil prin cutii senzoriale, tot în jocuri senzoriale vom testa și simțurile olfactiv și pe cel auditiv.
După ce am vorbit despre modul în care simțurile ne ajută să ne adaptăm și să reacționăm în mediul în care trăim, călătoria senzorială în „Laborator” 2.0 va continua cu zona de fizică. Aici vom explora fenomene din optică și acustică. Vom afla ce reprezintă undele electromagnetice ca mai apoi să ne concentrăm pe lumina vizibilă și o trecem prin tot felul de fenomene: reflexie, refracție, dispersie sau polarizare. Aici vom face curcubeie, vom îmbina puzzle-uri cu oglinzi sau vom îndoi creioane în apă. Tot în zona de fizică vedem invizibilul cu efectul Schlieren, sunetul cu experimente de cimatică, dar și matematica prin Figurile lui Lissajous.
Într-o eră dedicată evoluției tehnologice, copiii simt de la vârste foarte mici presiunea și stresul vitezei. Pentru a ne regăsi echilibrul este nevoie să simplificăm lucrurile și să fim mai atenți la simțuri. Simțurile ne ajută să explorăm lumea înconjurătoare și să ne adaptăm acesteia, dar mai au un rol, acela de a da gust, culoare și echilibru vieții noastre. În „Laborator 2.0” ne deschidem simțurile pentru a explora știința, facem corelații, răspundem la întrebări și ne bucurăm de curiozitate, a noastră și a copiilor.
Expoziția a fost organizată până acum în Iași, Arad, Timișoara, Piatra Neamț, Vaslui și Brăila, Ploiești, a atras peste 30.000 de vizitatori și își propune să ajungă și în alte orașe din țară.
Un tur ghidat durează aproximativ 50 de minute, iar tururile se desfășoară din oră în oră în intervalul 8:00-16:00. Prețul unui bilet este de 10 lei de persoană.
Evenimentul este recomandat în principal claselor de elevi ca o alternativă de educație nonformală, iar profesorii care însoțesc grupul primesc adeverințe de participare.
Expoziția se vizitează doar pe bază de rezervări la numărul 0766 704 668 sau pe adresa de e-mail la [email protected] , iar pentru mai multe informații despre desfășurarea expoziției puteți vizita pagina de Facebook.Sursa: Camelia Cojan Manager General S.C. Eventera S.R.L

adaugat pe 16/09/2019 00:50
CONTINUARE
Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României
Conferința științifică

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui
implementează proiectul Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României, nr. contract 10855/16.07.2019, finanțat prin Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes general pentru anul 2019, domeniul Cultură, în perioada 16.07.2019 – 15.11.2019.

În cadrul acestui proiect, Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui organizează vineri, 13 septembrie 2019, în sala Multimedia a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Conferința științifică cu tema „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României”.

Obiectivul general al proiectului cultural „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României” urmărește să identifice, să promoveze și să valorifice științific figurile emblematice ale eroilor meleagurilor vasluiene pentru publicul din județul Vaslui, cu scopul de a evidenția personalitățile locale care reprezintă entități distincte ale istoriei naționale.

Conferențiază Prof. univ. Dr. Cătălin TURLIUC de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași al Academiei Române – Filiala Iași și Dr. Laurențiu CHIRIAC de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.Sursa: Dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui

adaugat pe 13/09/2019 00:50
CONTINUARE
Vasluianca Elena Axinte in jurul lumii
O tânără din Vaslui și-a propus să facă înconjurul lumii pe motocicletă. Elena Axinte a plecat din Slovenia...
adaugat pe 05/09/2019 07:50
CONTINUARE
Personalitati vasluiene din domeniul matematicii
Ne propunem sa va prezentam matematicieni care s-au nascut, au studiat, au creat, ori au trecut la cele vesnice in actualul judet Vaslui.

Luca N. Nicolae

La 29 noiembrie 1937, in familia invatatorilor Ecaterina si Nicolae Luca din satul Avramesti (fostul judet Tutova), se nastea cel de al doilea baiat botezat cu prenumele tatalui. Primul dintre cei cinci frati ai lui Nicolae (viitorul matematician), Mihai, a slujit catedra de limba si literatura romana aproape patru decenii, dintre care trei decenii si jumatate ca director de scoala. A fost inspector scolar...
adaugat pe 27/08/2019 00:41
CONTINUARE
Conferința 'Constantin Prezan și Campania Armatei Române în Ungaria (1919-1920)'
Comunicat de presă

Acum 100 de ani, Armata Română intra în Budapesta, eliberând țara vecină de sub comunism și restabilind pacea și ordinea în inima Europei. Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui - alături de Consiliul Județean Vaslui - își dorește să readucă în atenție acele momente importante în cadrul Conferinței cu tema „Constantin Prezan și Campania Armatei Române în Ungaria (1919-1920)”. Evenimentul se va desfășura în ziua de marți, 27 august 2019, orele 10.00, în Sala Multimedia a muzeului vasluian.

În cadrul Conferinței vor susține comunicări următorii invitați: Dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Constanța - Cariera militară a generalului Nicolae Dăscălescu pusă în slujba idealurilor României moderne; Col. (rez.) dr. Sergiu Balanovici, Muzeul Județean Botoșani – Divizia 8 infanterie în apărarea Marii Uniri; Col. (rez.) dr. Mircea Tănase, Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” Buzău - Intervenția armatei române în Ungaria în vara anului 1919 - dimensiuni militare și consecințe politice.

Tot atunci va avea loc și lansarea volumului omagial „Prezan - Mareșalul Marii Uniri” (Editura Junimea, Iași, 2019), coordonator: prof. dr. Ramona Maria Mocanu. Această carte se dorește a fi un omagiu adus celui care a fost supranumit „Mareșalul Unirii”, un model de comportament militar și unul dintre cei mai importanți generali din istoria noastră națională.

Organizatorii acestei activități sunt: prof. dr. Ramona Maria Mocanu - manager al Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui și Anca Iuliana Iordachi - muzeograf, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.Sursa: Dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui

adaugat pe 24/08/2019 00:50
CONTINUARE
Personalitati vasluiene din domeniul matematicii
Ne propunem sa va prezentam matematicieni care s-au nascut, au studiat, au creat, ori au trecut la cele vesnice in actualul judet Vaslui.

Anton Cl. Davidoglu

Anton Davidoglu s-a nascut la 30 iunie 1876, in orasul Barlad, ca fiu al Profirei Motoc si al generalului Cleante Davidoglu, doctor in medicina (doctorat luat la Paris in 1868). Urmeaza cursurile scolii primare la Barlad si ale Liceului “Gheorghe Rosca-Codreanu” din aceeasi localitate. In acest timp a colaborat la revistele “Gazeta Matematica” si “Methesis”....
adaugat pe 22/08/2019 00:47
CONTINUARE
Noi, vasluienii...
Ni se spune de atât de multe ori poate în mod voit sau poate nu, poate în mod conștient sau poate nu, că suntem mici, urâți și proști, că nimic bun nu vine din ținuturile astea... dar atunci ne încăpăținăm și mai mult să arătam și noi că poate deși... a trecut o grămadă de timp de când am pus umărul la oastea lui Ștefan cel Mare în mlaștinile de la Podul Înalt... și desi a trecut atât de mult timp de când ne-am pierdut privilegiile câștigate cu sânge în luptele cu hoardele tătare la Movila lui Burcel...
adaugat pe 20/08/2019 06:45
CONTINUARE
Vizitati Vasluiul!... si veti descoperi un oras moldav cu o multime de surprize
La doar cativa kilometri de Vaslui se afla Monumentul de la Podul Inalt cu statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, ridicat in amintirea Bataliei de la Vaslui - cea mai mare victorie impotriva Imperiului Otoman in toata existenta lui.

Apoi cum intrati in oras opriti-va la Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare cu Biserica Sf. Ioan Botezatorul ridicata de domnitor in amintirea victoriei de la Podul Inalt.

De acolo mergeti cativa pasi pana la Teatrul de Vara si amintiti-va ca pe aici a pasit si vasluianul Constantin Tanase, admirati fantana arteziana si plimbati-va pe aleile Parcului Tineretului.

Dupa ce va trageti putin sufletul traversati bulevardul Stefan cel Mare si vizitati Piata Civica cu statuia lui Stefan cel Mare si Palatul Administrativ a a carui turn a fost proiectat sa va aduca aminte de un alt vasluian de care cu siguranta ati auzit in legendele romanilor, Constantin Turcanu nimeni altul decat Penes Curcanul.

Mai faceti apoi cativa pasi si ajungeti in Piata Independentei cu Palatul Justitiei, Muzeul Judetean si Biblioteca Judeteana patronata de nimeni altul decat un alt vasluian celebru, Nicolae Milescu Spatarul. Odihniti-va pe bancile din piata si admiratii poate pe cei care se aduna zi de zi acolo si se infrunta in razboaie nimicitoare pe tabla de sah.

Luati-o apoi la deal pe sub castanii ce strajuiesc strada Mihail Kogalniceanu si ajungeti in Parcul Copou, cel despre care multi dintre vizitatori spun ca e cel mai frumos parc din Moldova si unul dintre cele mai frumoase din toata Romania.

Nu ratati Aleia Scriitorilor, neaparat faceti-va un "selfie" langa Castelul de Apa din acest parc si distrati-va la unul dintre numeroasele concerte ce au loc aici in fiecare weekend.

Daca mai aveti ceva energie ramasa atunci faceti doar cativa pasi "peste drum" de parc si vizitati Mausoleul lui Penes Curcanul.

Dupa cum va spuneam, vizitati Vasluiul!... si veti descoperi un oras moldav cu o multime de surprize...

adaugat pe 19/08/2019 05:45
CONTINUARE
Personalitati vasluiene din domeniul matematicii
Ne propunem sa va prezentam matematicieni care s-au nascut, au studiat, au creat, ori au trecut la cele vesnice in actualul judet Vaslui.

Raianu I. Ioan

Ioan I. Raianu s-a nascut la 18 iulie 1873, in comuna Murgeni, judetul Tutova (pe atunci).
Dupa absolvirea scolii primare in Murgeni (targ la acea vreme), se inscrie la Liceul “Gh. Rosca Codreanu” din Barlad, unde urmeaza cursurile claselor I – IV. In cursul superior al liceului se imprieteneste cu Garabet Ibraileanu,...
adaugat pe 17/08/2019 06:50
CONTINUARE
Conferință de lansare proiect: Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României
Comunicat de presă

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui implementează miercuri, 14 august 2019, ora 10, la sediul Muzeului din Vaslui, proiectul Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României, nr. contract 10855/16.07.2019, finanțat prin Programul județean pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes general pentru anul 2019, domeniul Cultură, în perioada 16.07.2019-15.11.2019.
Valoarea totală a proiectului este de 31918 lei.
Valoarea finanţării acordate de finanțator este de 28693 lei.
Valoarea contribuției beneficiarului este 3225 lei.
Activitățile principale sunt:
A1. Managementul proiectului;
A2. Lansarea proiectului „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României”; A3.
Achiziția logisticii necesare derulării proiectului; A4. Organizarea unei Conferințe științifice cu tema „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României”; A5. Prezentarea costumelor de epocă în cadrul Sesiunii de Comunicări Științifice „Acta Moldavie Meridionalis” organizată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în data de 26.09.2019; A6. Prezentarea costumelor de epocă în cadrul simpozionului științific „Dimitrie Cantemir” organizat de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui pentru Zilele Comunei Dimitrie Cantemir; A7. Promovarea și diseminarea proiectului cultural; A8.
Montarea materialului fotografic și video ce va fi postat pe pagina de Facebook a Asociației „Museum Vasluiensis” Vaslui; A9. Conferința de închidere a proiectului Obiectivul/obiectivele proiectului
Obiectivul general:
Proiectul cultural „Figuri emblematice vasluiene ale istoriei României” urmărește să identifice, să promoveze și să valorifice științific figurile emblematice ale eroilor meleagurilor vasluiene pentru publicul din județul Vaslui cu scopul de a evidenția personalitățile locale ce sunt entități distincte ale istoriei naționale.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
1. Stimularea elevilor și tinerilor (cu vârsta între 14 - 18 de ani) în descoperirea personalităților vasluiene ce au avut o contribuție majoră în istoria României; 2.
Creșterea numărului de participanți în rândul publicului vasluian la activitățile și manifestările cultural-artistice și științifice organizate de Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui; 3. Implicarea instituțiilor cultural-artistice și de învățământ din județul Vaslui precum și creșterea accesibilității prin diversificarea ofertei culturale pentru fundații, asociații și ONG-uri interesate de această temă.

Asociația „Museum Vasluiensis” Vaslui
Sediul: Vaslui, strada Hagi Chiriac, Nr.2, județul Vaslui

Proiect co-finanţat de Consiliul Judeţean VasluiSursa: Dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui

adaugat pe 14/08/2019 00:35
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!