Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Educatie
Invatamantul profesional dual, o necesitate

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui a organizat marti, 12 noiembrie, o intalnire de lucru in vederea stabilirii cifrei de scolarizare in invatamantul profesional dual din judet. La eveniment au fost prezenti 70 de operatori economici, directorii ai unitatilor de invatamant profesional si tehnic, precum si reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor locale. Unii operatori economici si-au manifestat interesul in organizarea, anul viitor scolar, a unor clase de invatamant dual, solicitand insa si implementarea de masuri concrete pentru stimularea “mai serioasa” a elevilor pentru a urma aceasta forma de invatamant.

Invatamantul profesional dual este o forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic organizat la initiativa operatorilor economici interesati, in calitate de potentiali angajatori si parteneri de practica care ar putea oferi elevilor oportunitati sporite de educatie si formare profesionala pe baza unui contract de parteneriat si a unor contracte individuale de pregatire practica. In afara pregatirii practice, a diplomelor de calificare obtinute si a stimulentelor financiare, burse primite atat din partea Ministerului Educatiei, cat si din partea operatorilor economici unde fac practica, elevii au si avantajul ca, dupa absolvire, pot avea un loc de munca asigurat in profesia pentru care s-au prgatit. La fel, si operatorii economici parteneri in program au avantajul ca pot selecta pentru angajare tineri bine pregatiti profesional, care, in plus, cunosc indeaproape cerintele si nevoile angajatorului precum si mediul de lucru.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 15/11/2019 06:35
CONTINUARE
Nou succes al trupei de teatru in limbi moderne a LMKCu un numar record de tineri actori, 29 de elevi de gimnaziu si de liceu, coordonati de profesorii Mihaela Claudia Liteanu si Alexandru Mita, trupa „Notre Théatre * Teatrul Nostru * Our Theater” a Liceului Teoretic „Mihail Kogalniceanu” Vaslui a pregatit si prezentat, in timp record, mai putin de o luna de zile, cinci spectacole pentru editia 2019 a Festivalului de Teatru Bilingv Francofon „Eugen Ionescu” de la Buzau. Tinerii elevi – actori vasluieni au castigat majoritatea premiilor puse in joc, inclusiv Marele premiu al sectiunii in limba franceza.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 06/11/2019 06:35
CONTINUARE
Noi investiții în școlile vasluiene


Noua rectificare a bugetului municipiului Vaslui, care aduce o crestere a veniturilor cu 5,9 milioane de lei, recent alocati de guvern pentru sustinerea sectiunii de dezvoltare, aduce un milion de lei invatamantului, bani ce vor fi folositi pentru suplimentarea bugetului scolilor. Pe langa acoperirea cheltuielilor de functionare si pentru noi dotari, primarul Vasile Paval anunta construirea, inca din acest an, de terenuri sintetice de sport la 5 unitati de invatamant, programul urmand a fi continuat anul viitor. Cat despre noile banci, moderne si functionale, care au aparut in aceasta vara, trebuie spus ca acestea au fost realizate la atelierul Liceului “Stefan Procopiu”, chiar de catre elevi!

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 05/11/2019 06:35
CONTINUARE
Centrul Judetean de Excelenta si-a deschis portile si la Husi!
Municipalitatea huseana a gasit resursele financiare necesare sustinerii activitatii Centrului Judetean de Excelenta in educatie, astfel ca sambata, 23 octombrie, elevii capabili de performanta din zona au inceput pregatirile. Mai mult, in curand, cei mai buni olimpici huseni vor fi premiati de catre Primarie, iar conducerea CJE are in plan o initiativa similara, de a rasplati eforturile elevilor care au excelat la mai multe concursuri scolare.

Recent, primarul municipiului Husi, Ioan Ciupilan, a anuntat conducerea Centrului Judetean de Excelenta ca a fost prevazuta in buget suma de 30.000 ei, pentru sustinerea, pana la sfarsitul anului, a activitatii respectivei institutii. In aceste conditii, deja, sambata, 23 octombrie, a fost reluata activitatea de pregatire si promovare a elevilor capabili in vederea obtinerii de performante la diferite discipline si in orasul dintre vii, dupa ce, la Vaslui si Barlad, activitatile CJE demarasera deja la inceputul lunii. In total, Centrul zonal Husi va desfasura activitati cu 15 grupe de elevi, care vor fi pregatiti al disciplinele biologie, fizica, chimie, geografie, limba franceza si limba si literatura romana. Cursurile se vor desfasura la Colegiul National “Cuza Voda”, cu exceptia celor de chimie destinate elevilor de la filiera tehnologica, ce vor avea loc la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 30/10/2019 07:35
CONTINUARE
Mai multe burse scolare pentru elevii din Municipiul Vaslui
Comparativ cu anul scolar trecut, Municipiul Vaslui se mandreste cu un numar mai mare de elevi cu rezultate bune si foarte bune la invatatura, dar si de scolari care doresc sa invete, in ciuda saraciei in care traiesc. Pentru a-i impulsiona si a le rasplati sarguinta, municipalitatea le va acorda si in acest an burse scolare. Bursierii primesc si alte doua vesti bune: valoarea burselor este mai mare decat cea de anul trecut si, in plus, bursa de ajutor social se poate cumula cu cea de performanta, de merit, sau cu cea de studiu!

In acest an scolar, 2019 – 2020, municipalitatea vasluiana, dupa ce a consultat factorii responsabili de la nivelul unitatilor de invatamant si ai Inspectoratului Scolar Judetean, a decis sa acorde elevilor cu rezultate bune la invatatura si celor a caror situatie materiala este precara un numar de 4.144 de burse scolare. Numarul total de burse este cu 759 mai mare fata de cel aprobat de consilierii locali la inceputul anului scolar trecut, atat pentru ca sunt mai multi elevi cu rezultate bune si foarte bune la invatatura, cat si care provin din familii cu venituri mici. De exemplu, in acest an scolar se vor acorda 59 de burse de performanta, fata de 39, anul trecut, 3.084 burse de merit – fata de 2.960, anul trecut, 228 burse de studiu, fata de 108 burse in 2018, respectiv, 773 burse de ajutor special, cu 495 mai multe decat anul trecut.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 29/10/2019 05:35
CONTINUARE
Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi in zi de sarbatoare
Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi a sãrbãtorit 111 ani de existentã, printr-o varietate de activitãti, care s-au desfãsurat vineri, 25 octombrie 2019. Toate corpurile care fac parte din ansamblul colegiului au imbracat straie de sarbatoare, iar elevii au desfasurat activitati diverse. Au fost zambete si implicare din partea tuturor partilor, iar ziua parca a trecut pe nesimtite.

Elevii, coordonati de cadrele didactice ale colegiului, au organizat standuri tematice specifice domeniilor de pregãtire: industrie alimentarã, servicii, mecanicã, agriculturã. Acestea au putut fi vizitate in cadrul activitãtii “Ziua Portilor Deschise”, alãturi de obiectivele de traditie ale scolii: Muzeul Viticol, Crama, Vinoteca si Sala de degustare.

Patronul spiritual al scolii a fost omagiat printr-o manifestare culturalã organizata la Biblioteca colegiului, intitulatã “Dimitrie Cantemir – spirit enciclopedic”.


Sursa: bzv.ro
adaugat pe 28/10/2019 05:35
CONTINUARE
Vor sta mai puține ore la școală! Ce prevede noua lege


Plenul Senatului a adoptat un proiect legislativ care vizează reglementarea numărului de ore la clasă, în funcţie de vârstă, şi introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violenţa psihologică - bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Măsura completează modernizarea programei prin regândirea bugetului de timp alocat învăţării, din perspectiva implicaţiilor pe care le au planurile-cadru de învăţământ şi conţinutul curricular al programelor şcolare, dar şi practicile didactice asupra timpului personal al elevilor, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Sursa: antena3.ro
adaugat pe 23/10/2019 05:35
CONTINUARE
Tot ce faci în relația cu copiii tăi, ți se va întoarce însutit și chiar mai mult decât atât
Odată am auzit un psiholog, spunând un lucru extraordinar: “Țineți-vă de mână copilul de fiecare data când aveți ocazia. Timpul trece neașteptat de repede încât nici nu-ți dai seama când copilul nu-ți mai întinde mânuța.”

Ține minte că tot ce faci în relația cu copiii tăi, ți se va întoarce însutit și chiar mai mult decât atât! Când un copil este tratat cu încredere, neapărat va ști și el să aibă încredere în alți oameni. Crescând în dragoste și grijă, el va ști să-ți dăruiască dragoste și afecțiune când va deveni matur.

Din păcate, maturii comit o sumedenie de greșeli, mai ales când sunt enervați sau total indiferenți. În astfel de momente, o faptă sau un cuvând nechibzuit pot frânge sufletul copilului. În timp, însă, acestea se pot exterioriza prin urmări catastrofale.

Nici nu-ți imaginezi în ce măsură ne supărăm copiii de multe ori ...

Sursa: secretulcunoasterii.ro
adaugat pe 21/10/2019 05:35
CONTINUARE
Concurenta mare la inscrierile la Centrul de Excelenta
Sambata, la Vaslui si Barlad va avea loc deschiderea oficiala a cursurilor Centrelor zonale de Excelenta in noul an scolar, urmand ca acest lucru sa se intample ulterior si la Husi, dupa ce municipalitatea va rezolva problema finantarii. Concurenta pentru inscrierea in grupe la cele 14 specialitati a fost acerba, motivata si de foarte bunele rezultate obtinute de elevii Centrului la concursurile si olimpiadele scolare, dar si la invatatura. “Multumind autoritatilor locale si judetene, Inspectoratului Scolar Judetean si conducerilor unitatilor scolare pentru implicare, doresc mult succes cursantilor nostri si profesorilor indrumatori”, a declarat prof. Nusa Dumitriu Lupan, directorul Centrului Judetean de Excelenta Vaslui.

De cativa ani, judetul Vaslui este in top in ceea ce priveste elevii cu rezultate exceptionale la concursuri scolare si nu numai, cu multi olimpici si componenti ai loturilor nationale si internationale. Ca o confirmare a acestor rezultate, in luna aprilie anul trecut, printr-un ordin al ministrului Educatiei, a fost infiintat, la nivelul judetului Vaslui, un Centru Judetean de Excelenta, unul dintre primele deschise la nivel national, destinat sprijinirii elevilor capabili de performante inalte. “Menirea acestui Centru este de a sustine si a stimula elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile nationale si internationale, de a selecta, pregati si promova noi elevi capabili in vederea obtinerii de performante la diferite discipline si de a se adapta la noile cerinte din educatie si, ulterior, de pe piata muncii. Activitatea Centrului va consta si in elaborarea si aplicarea de politici si strategii pentru selectia, pregatirea si motivarea elevilor capabili de performante, precum si a cadrelor didactice”, explica prof. Nusa Dumitriu Lupan, directorul Centrului Judetean de Excelenta Vaslui.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Marian Mocanu
adaugat pe 10/10/2019 05:35
CONTINUARE
Profesorul GHEORGHE COMAN – omul pentru care MUNCA începe la răsăritul soarelui și ține mult după apus
Munca este pentru mine o soluție generală, leacul bun la orice, cheia tuturor ușilor, salvarea din toate necazurile. Ea este uitarea dacă vreau să uit, tonic dacă mă simt slăbită, regulator dacă mă simt istovită, tovarăș dacă mă simt singură, stimulent dacă mă simt apatică, soluție dacă sunt deznădăjduită, scut dacă mi-e frică, armă dacă vreau să înving! (Ana Blandiana)

Terminand de citit aceste însemnări ale poetei Ana Blandiana, din “Despre muncă” gândul meu mi-a zburat la un coleg de profesie. Am mai citit o dată, și încă o dată, și încă o dată, dar gândul a rămas la el, colegul meu cu două zile mai în vârstă decât mine („bădia”), născut la 7 aprilie 1943, în satul Butucărie, comuna Telejna (azi Zăpodeni), județul Vaslui, dascăl rafinat la focul alb al Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” Iași.
Cursurile școlii primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, la școala care funcționa în conacul Ioanei (Zizi) Lambrino, într-un peisaj mirific, cu parcuri și livezi, dispărute treptat până în ziua de astăzi, când localul a devenit o ruină. În perioada 1957 – 1963 a urmat cursurile Școlii pedagogice de 6 ani (la Iași și apoi la Bârlad).
A fost repartizat ca învățător la Școala Șerbotești, comuna Solești, județul Vaslui, unde a funcționat până în anul 1965.
În anul 1965, a fost numit director coordonator al școlilor din comuna Telejna, județul Vaslui.
Despărțirea de copiii din Șerbotești n-a fost ușoară. Devenise, în scurt timp, o călăuză a activităților școlare, determinându-i pe elevi să simtă farmecul învățăturii și să fie tot mai mult atrași de învățătorul lor – cel care știe tot și îi ajută și pe ei să cunoască din ce în ce mai mult din acest tot.
Învățătorul este cel dintâi dintre dascăli, pentru că este cel care deschide drumul spre cunoaștere și lumină. Călătoria existenței, fără el, nu ar putea avea început. Învățătorul asigură pregătirea de bază a tinerilor, deschizându-le orizontul spre pregătirea profesională și pentru viață.
La orele cu elevii claselor primare cuvintele învățătorului (profesor-institutor), se așează cuminți în sufletul fiecăruia dintre cei prezenți.
Ajuns director, a înțeles mai bine că educatorul nu poate fi decât răspunzător față de părinți, pentru alegerea cuvântului care zidește sau dărâmă, pentru concluziile pe care le afirmă sau le sugerează, pentru instruirea și educarea copiilor. Îi vin mereu în gând spusele lui Nicolae Iorga: „Învățătorul e omul care se învață necontenit pe dânsul și învață necontenit pe alții”. Și atunci s-a hotărât să se înscrie la facultate. Se știe că educație, înseamnă, așa cum rezultă din sensul inițial al cuvântului, a scoate dintr-o ființă ceva care se află într-însa în stare potențială și care fără această acțiune, deloc ușoară, aș spune chiar dumnezeiască, nu ar reuși să se valorifice, să se dezvolte. Și cine oare poate să facă mai bine aceasta decât un dascăl adevărat, cum avea să devină domnul Gheorghe Coman.
In anul 1970, fiind absolvent al Facultății de Istorie – Filosofie, secția filosofie, a Universității „Al. I. Cuza” Iași, a ocupat, prin concurs, postul de inspector la Comitetul Județean pentru Cultură Vaslui, sectorul muzee și artă plastică. Activitatea la Comitetul Județean pentru Cultură s-a încheiat în anul 1978. A realizat, din fișa postului, că la cultură, ca și la școală, trebuie să fii un spirit profund, clar, și să-ți desfășori activitatea pe baze strict științifice de specialitate. Este nevoie să-ți reîmprospătezi și să aprofundezi mereu unele cunoștințe, să le completezi cu noutățile apărute. Dar munca nu l-a speriat. Zilele sunt mereu pline și rar găsește momente și pentru el. Se străduiește să profite de fiecare zi și să nu piardă nimic din ceea ce ar putea face. Reușește să facă multe și să le facă cum trebuie. A contribuit din plin, în toată perioada cât a lucrat la cultură, la deschiderea Muzeului Județean “Stefan cel Mare” Vaslui și la reorganizarea celorlalte muzee din județ, ca și la amplasarea majorității lucrărilor mari de artă din Municipiul Vaslui.
În perioadele 1978 – 1997 și 2001 – 2006 a funcționat ca institutor la Școala Gimnazială Nr. 5 “Stefan cel Mare” Vaslui.
Se știe că desfășurarea procesului instructiv – educativ, mai ales la o școala de elită, precum este Școala Gimnazială Nr. 5 “Stefan cel Mare” Vaslui, presupune din partea celor care-l realizează, o pregătire științifico – metodică și psihopedagogică deosebită, dragoste pentru copii și încrederea în puterea educației. Și toate acestea nu i-au lipsit institutorului Gheorghe Coman, ci l-au recomandat să fie promovat ca inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.
Între timp promovase toate examenele pentru obținerea gradelor didactice. Examenele de definitivat și de Gradul didactic I, ca învățător, iar cel de Gradul didactic II ca profesor.
A acceptat postul de inspector școlar, gândindu-se la următoarea zicală chinezească: „Dacă tu poți profita de un lucru, ce ți-a fost împărtășit de alții, la rândul tău, ai și tu obligația de a-l împărtăși cu alții”. A venit la Inspectorat într-un moment în care evoluția sistemului educațional romanesc traversa (și încă mai traversează) o importantă perioadă de restructurări și înnoiri. Școala era chemată să umanizeze și să ofere speranțe de învățare a tinerilor destine. Începuse încet, încet, acțiunea educativă spre simultaneitatea dinamică ce lega organic personalitatea în devenire a școlarului mic cu procesul educativ făuritor al valorii – OM.
Inspector școlar fiind, dascălul nostru din ciclul primar a căpătat repede, stima și respectul celor controlați și îndrumați. Modelatorul nostru de suflete a fost recunoscut de toți învățătorii și nu numai, ca un profesionist ancorat în cerințele educației moderne ale etapei.
Pentru profesorul Gheorghe Coman profesia de dascăl e bucurie, nu competiție de dragul competiției. In întreaga perioadă de activitate, munca i-a fost apreciată de organele competente cu diplome și medalii. Profesorul nostru este însă mai mult decât modest când e vorba să ofere date cu privire ls aprecierile obținute atât de la Învățământ, cât și de la Cultură.
În fiecare sector de activitate profesorul Gheorghe Coman s-a străduit să înceapă „cu dreptul”, știut fiind că toate ce sunt în această lume au un început al lor, au un an unu al lor. Așa a fost și ca învățător, și ca director, ori inspector (la Cultură și Învățământ), și atunci când s-a apucat de apicultură, și atunci când, după ’89 s-a apucat de agricultură pe terenul moștenit de la bunicul său.
Pentru el , ca și pentru membrii familiei sale, munca, dăruirea și armonia au fost întotdeauna „la ele acasă“. Viața lui a fost și este plină de iubire și de prieteni, și e încă activă. Acum se ocupă de grădină, citește, merge la spectacole de teatru și la concerte de muzică bună, toate acestea având darul de a-i menține seninul vieții. Este înzestrat de Cel de Sus cu un dar al realizării cu migală și pricepere a treburilor gospodărești. A gustat și gustă mereu din dulceața traiului la țară, fără să se rupă însă de viața ispititoare a orașului.
Este și un bun povestitor, adunând în vorbe calde fiecare amintire despre anii copilăriei. O fire deschisă, cu o judecată dreaptă și dezinteresată materială. Chipul lui este senin, luminat de un zâmbet necontenit, iar bunăvoința nu are limite.
Nu se împacă cu statutul de pensionar, având o energie și o poftă de muncă parcă tot mai mari.
Cu el îmi încarc, deseori, aproape fiecare părticică de suflet, ca să-mi ajungă, măcar până la o sută de ani. Tonul cald și plin de înțelegere a lui Gheorghe Coman a cucerit numeroase inimi ale copiilor aflați sub instruirea și educarea sa.
Sunt convins (îi simt) că acești elevi îi urează alături de mine: “La mulți ani încărcați de sănătate!”

Profesor DUMITRU V. APOSTOLACHE
În calitate de profesor, inspector școlar ori publicist, Dumitru V. Apostolache s-a străduit (și continuă) să demonstreze că matematica este cea mai frumoasă și mai folositoare dintre științe, și că a fi educator este o profesie apostolică.
Este omul căruia îi place deopotrivă munca și voia bună slujind prin ambele școala.
S-a străduit să nu dezamăgească încrederea ce i-a fost acordată. Laudele primate le consideră ca simple cuvinte de încurajare, ele fiind pentru ceea ce a fost și mai ales pentru ceea ce se dorește să fie în viitor.
Ca director, ori inspector a îndemnat colegii să fie morali, demni, să fie buni administratori, arătându-le, cu fiecare prilej adecvat, multă înțelegere și blândețe, căutând să se apropie de spusele episcopului Iacov (Ioan) Antonovici: “Nu pot să fac rană!”.
După pensionare, condeiul său n-a fost lăsat să se odihnească. Continuă să scoată în evidență munca celor din jurul său. Publicistica lui este făcută cinstit și modest, discret și cuminte, cu toată cumsecădenia, devenind nu numai folositoare, dar și simpatică, solară
.

adaugat pe 24/09/2019 00:55
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!