Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - Meleaguri vasluiene
Expoziția 'Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial'
Comunicat de presă

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui vă invită la vernisajul expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” ce va avea loc miercuri, 19 februarie 2020, ora 1300, în Sala Multimedia a muzeului.
Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” este organizată de unul din cele mai moderne muzee din lume - Muzeul Celui de-Al Doilea Război Mondial din Gdańsk, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui.
Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” prezintă, prin intermediul imaginilor, soarta Poloniei în timpul celui mai dramatic conflict armat din istoria lumii, războiului în care, la 1 septembrie 1939, a fost atacată de Germania, iar pe 17 septembrie, de către Uniunea Sovietică. În ciuda superiorității numerice a ocupanților, polonezii au constituit, de-a lungul întregului război mondial, o rezistență armată puternică, atât pe teritoriul țării lor, cât și pe alte fronturi și câmpuri de luptă din întreaga lume.
Expoziția, organizată secvențial, prezintă cele mai importante momente de la acea vreme. O atenție sporită este acordată, de asemenea, destinelor populației civile. Varietatea acestora se regăsește în fotografiile de arhivă obținute din arhivele diferitelor țări, inclusiv din colecțiile românești.
Acest demers expozițional va fi prezentat în peste 60 de țări ale lumii. Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în limba română a expoziției, îmbogățind-o cu teme legate de relațiile polono-române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și cu fotografii obținute de la Arhivele Naționale ale României ce ilustrează șederea în România a celor 60 - 100 de mii de refugiați polonezi.
În cadrul acestui eveniment vor lua cuvântul prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Wojciech Mrozowski, director adjunct al Institutului Polonez din București și Pawel Rutkowski, Institutului Polonez din București.
Vă invităm să vizitați această expoziție în spațiile Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în perioada 15 februarie - 31 martie 2020, între orele 900 - 1700 (de marți până duminică).Sursa: Dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ,,Ștefan cel Mare” Vaslui

adaugat pe 17/02/2020 00:40
CONTINUARE
Recital extraordinar al pianistei Elena Mădălina Busuioc
Comunicat de presă

Muzeul "Vasile Pârvan" are deosebita plăcere de a vă propune spre audiție un nou recital de muzică clasică, primul din acest an, având drept protagonistă o pianistă care are profunde legături cu orașul nostru. Este vorba de doamna Elena Mădălina Busuioc, profesor asociat la Universitatea de „Arte George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, disciplinele Pian general, Acompaniament Canto/Dirijat orchestră. Artista a avut și are o activitate interpretativă intensă, dovadă stau numeroasele recitaluri desfășurate în numeroase locații din țară, cum ar fi cele de la Conservatorul George. Enescu, Iaşi, Filarmonica de Stat Botoşani, Muzeul de Artă, Piatra Neamţ, Filarmonica Moldova, Iaşi, Universitatea de Arte George Enescu, Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu, Iaşi, Universitatea de Arte Ciprian Porumbescu, Bucureşti, Academia de Arte George Enescu, Iaşi, Opera Naţională Română, Iaşi, Studioul TVR, Iaşi, Palatul Culturii, Iaşi etc.
Desfășoară o activitate didactică intensă obținând inclusiv titlul de doctor cu teza Miniatura pianistică în creația lui Robert Schumann. Stil și interpretare, de asemenea organizând și coordonând recitaluri cu studenții clasei de Canto și Specializare Pian.
Pentru întâlnirea cu publicul bârlădean artista ne propune un program extrem de frumos cu lucrări de Robert Schumann, respectiv Fantasie în Do major, op. 17 și Hunoreske în Si bemol major, op. 20.
Recitalul va fi prezentat de prof. univ. dr. Laura Vasiliu.
Spectacolul va avea loc sâmbătă 15 februarie, 2020, ora 11.00 la Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu”.Sursa: Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad; Director, Dr. Mircea Mamalaucă


adaugat pe 13/02/2020 07:40
CONTINUARE
Alexandru Vlahuță, omul verigă de legătură al culturii române
Lansare de carte: Alexandru Vlahuță, primul și ultimul

Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad organizează joi, 13 februarie 2020, conferința „Alexandru Vlahuță, omul verigă de legătură al culturii române” susținută de scriitorul Mircea Platon și lansarea celui mai recent volum al acestuia, sub titlul „Alexandru Vlahuță, primul și ultimul”.
Conferința propune publicului bârlădean o nouă perspectivă de cunoaștere a poetului, prozatorului și publicistului Alexandru Vlahuță iar volumul nou apărut în orizontul literar românesc cuprinde publicistica cenzurată a marelui scriitor, care, nu demult a fost comemorat de întreaga ființă românească, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea sa în eternitate.
Doctor în istorie și redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”, invitatul consideră că personalitatea și opera lui Vlahuță, amprenta lui asupra istoriei literare românești au fost prea puternice și luminoase pentru a putea fi ținute sub obroc pentru totdeauna. Vlahuță a fost, alături de Iorga, omul-verigă-de-legătură al culturii române. Spre deosebire de Hogaș, de exemplu, care a întruchipat conștiința națională la modul lui hirsut, singular, pribegind prin munți, parcă refuzând încă să coboare în istorie și încăpățânându-se să găsească un sens în urcuș, Vlahuță a fost un creator de instituții, un om al cetății, un intelectual public, cum am zice astăzi.
Conferențiarul este de părere că rolul lui Vlahuță în istoria culturii române ar fi trebuit să cunoască o recunoaștere din ce în ce mai mare pentru că, așa cum a scris Gala Galaction într-o carte care a ieșit de sub tipar în martie 1944 și care nu a mai fost retipărită în deceniile care au urmat „eliberării” din august 1944, el a fost cel care a așezat temeliile conceptuale și instituționale ale naționalismului românesc modern: „Rechemând amintirile noastre despre Vlahuţă, trebue să subliniem un fapt de stăruitoare însemnătate. El este adevăratul iniţiator al literaturii neaoşe românești, izvorîtoare în jghiaburile naţionale, de vreo patruzeci de ani încoace. Uităm de obicei că Vlahuţă s-a despărţit, cu multe dureri, de şcoala lui Dobrogeanu-Gherea şi de curentul patronat de acest pontif al literaturii generoase universale, ca să pornească pe nesimţite într-o direcţie ajunsă mai târziu direcţia sămănătoristă. Au fost alte nume şi alte energii cari au impus şi au făcut faima şi puterea acestei direcţii, dar ţin bine aminte că revista Sămănătorul, cu tot programul ei, este fondaţia lui Alexandru Vlahuţă. Încet şi fără multă publicitate, Alexandru Vlahuţă a pornit într-un car cu coviltir şi făcut o mişcată descriere a munţilor, a plaiurilor, a podgoriilor şi a mânăstrilor noastre. La fel, ne-a interpretat aceleaşi privelişti, aceleaşi pajişti şi muncele, aceleaşi drumuri ale ţării, aceleaşi turme şi aceleaşi juguri de boi — de data aceasta adunate, în pictură, de geniul lui Grigorescu... Ne-a învăţat să privim şi să iubim peisagiul nostru românesc, s-a făcut dascălul multora din noi — scriitori, pictori, arhitecţi... — cu stăruinţa lui caldă, cu lecţiile lui scrise şi nescrise asupra pământului, asupra poporului şi asupra dragostei de tradiţia românească. Citind opera de ziarist a lui Eminescu, mulţi îl găsesc profet şi iniţiator al unora dintre doctrinele şi directivele de azi. Este adevărat. Dar – vom vedea cu vremea — începătorul lucrului aevea a fost Alexandru Vlahuţă.”
Cele două activități vor avea loc la sediul central al muzeului și se adresează tuturor categoriilor de vârstă.
Accesul publicului este gratuit!Sursa: Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad; Organizator: bibliotecar Valentina Fornea

adaugat pe 11/02/2020 07:40
CONTINUARE
Expoziția Temporară 'Tărâmul Dulciurilor'
Comunicat de presă

Consiliul Judeţean Vaslui, Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti vă invită sâmbătă, 8 februarie 2020, ora 11.00, la vernisajul expoziţiei “TĂRÂMUL DULCIURILOR - cutii de bomboane şi reclame din perioada 1900-1980”. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din strada Republicii nr. 235.

Colaborarea cu fondatorii şi reprezentanţii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti - colecţionarii Cristian şi Mihai Dumitru - presupune, de această dată, prezentarea publicului bârlădean a unei colecţii formată pe parcursul a 40 de ani, ce însumează 400 de exponate (cutii de bomboane şi reclame) care recompun istoria dulciurilor româneşti, pentru o perioadă de aproximativ 100 de ani.

În expoziţie se vor regăsi o cutie de dulciuri Stollwerck, care aminteşte de vremurile când fabrica Fraţii Stollwerck - filiala Braşov producea unele dintre cele mai savuroase dulciuri, cutii de bomboane CIP, cutii de halva, de bomboane caramel, de jeleuri etc., însoţite de reclamele care, prin conţinutul lor, îmbiau la consumarea acestor dulciuri.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 februarie - 25 martie 2020.

Organizator: muzeograf Alina ButnaruSursa: Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad


adaugat pe 04/02/2020 06:40
CONTINUARE
Bârladul va avea un nou „Cetățean de Onoare”
Muzeograful Ciprian Vintdevara, coordonatorul Planetariului si al Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, care si-a pus orasul pe harta universului dupa descoperirea, in noiembrie, a stelei variabile denumite „Barlad V1”...
adaugat pe 27/01/2020 08:15
CONTINUARE
Prima Doamnă şi Primul Domnitor ai României
La 30 aprilie 1844, se casatoreau la Conacul de la Solesti de langa Vaslui, vasluianca Elena Rosetti-Solescu si barladeanul Alexandru Ioan Cuza... 15 ani mai tarziu, adica exact acum 161 de ani in urma ei aveau sa devina Prima Doamna si Primul Domnitor ai Romaniei...
adaugat pe 24/01/2020 08:15
CONTINUARE
24 ianuarie 1859 şi Alexandru Ioan Cuza
Se împlinesc 161 ani de la Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859, când această zi a devenit un reper în istoria neamului. O perioadă, a fost şi zi naţională până la venirea pe tron a regelui Carol I. Se realiza , la 24 ianuarie 1859...
adaugat pe 23/01/2020 00:35
CONTINUARE
Conferința științifică 'Unirea Principatelor Române. 24 Ianuarie 1859'
Comunicat de presă Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui vă invită joi, 23 ianuarie 2020, ora 1100, în Sala „Arta” a muzeului, la Conferința științifică „Unirea Principatelor Române. 24 Ianuarie 1859”~. Unirea Principatelor Române ...
adaugat pe 21/01/2020 00:40
CONTINUARE
Expoziția de pictură „Timpul din adâncuri” a artistului MIHAI COȚOVANU
Comunicat de presă Sub egida „Zilei Culturii Naționale”, Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui vă invită~ miercuri, 15 ia...
adaugat pe 14/01/2020 06:40
CONTINUARE
Ziua Culturii Naționale - 15 ianuarie 2020
Comunicat de presă De ce (să) citesc? - ora 10:00 Ochii lui Hyperion. Privirea genială - ora 13:00~ Muzeul „Vasile Pârv...
adaugat pe 13/01/2020 07:40
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!