Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - National
Rezultate provizorii la alegerile prezidențiale 2019. Ierarhia candidaților
Autoritatea Electorală Permanentă a prezentat rezultatele provizorii ale primului tur al alegerilor prezidențiale, care s-a desfășurat duminică, 10 noiembrie 2019.

Pe primul loc, așa cum arătau și exit-pollurile și sondajele de opinie, se clasează detașat Klaus Iohannis.
Miza o reprezintă numele competitorului său din turul al doilea, scrutin care este programat la 24 noiembrie.

Au fost procesate datele primite de la 18.742 de secții de vot din țară (99,96 la sută din total).
S-au prelucrat 8.540.803 voturi, iar rezultatele provizorii arată astfel:

1. Klaus Iohannis – 36,65 %;
2. Viorica Dăncilă – 23,80%;
3. Dan Barna – 13,99%;
4. Mircea Diaconu – 9,25%.


Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 11/11/2019 05:45
DETALII
Isărescu despre adoptarea euro: Prevăd o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, care vor contura Europa
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, marţi, la Academia Română, că prevede o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, de interese, de opinii care vor contura Europa, făcând referire la articolul din Financial Times al guvernatorului băncii Ungariei privind adoptarea euro.

‘Prevăd, şi o spun în clar aici în faţa dumneavoastră, o puternică dezbatere de idei şi nu numai de idei, de interese, de opinii care vor contura Europa. Nu întâmplător această ieşire publică apare în contextul Brexitului. Nu întâmplător apare în contextul unei poziţii foarte clare a Rusiei legate de Uniunea Europeană. Şi avem nevoie de o asemenea voce (ca a lui Daniel Dăianu n.r.). Nu oricine poate să iasă din România şi să spună nu aveţi dreptate domnul Matolcsy ‘, a spus Mugur Isărescu, la discursul de recepţie: ‘Drumul spre cunoaştere. ‘Facerea’ unui economist’ al academicianului Daniel Dăianu.

Guvernatorul a făcut referire la un editorial publicat în cotidianul Financial Times de către guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), Gyorgy Matolcsy, şi a precizat că poziţia României este clară.

Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 06/11/2019 06:45
DETALII
Principesa Margareta pune UE la punct: „Încetați cu aerele de superioritate și cu amenințările!”
Surpriză maximă: Principesa Margareta a susținut zilele trecute un discurs fulminant la Institutul Olandez de Relații Internaționale din Haga, în care a apărat cauza României în fața occidentalilor și a denunțat dubla măsură folosită în cazul țării noastre, după integrare. Mai mult, custodele Coroanei i-a criticat fățiș pe olandezi pentru blocarea accesului țării noastre în Schengen și a atras atenția UE că, precupată excesiv de procesul de integrare a unor state, a neglijat viziunea de ansamblu a construcției și a ajuns să vadă doar jumătatea goală a paharului. ”Incetati cu aerele de superioritate” le-a transmis Margareta occidentalilor.

Nu am intrat în UE pentru roșii mai ieftine!

”Cred că, în efortul nostru de a îmbunătăți funcționarea Uniunii noastre, am devenit poate prea obsedați de proces, mai degrabă decât de viziune, așa că de multe ori uităm cât de mare este realizarea noastră. Un continent împărțit timp de două generații de Războiul Rece este acum din nou unit. Am făcut aceasta cu sacrificii reciproce, nu pentru că am vrut să reducem costurile la roșii sau la automobilele din țările noastre, ci pentru că am împărtășit aceeași viziune și aceleași valori. Și împărtășim și astăzi aceleași valori și opinii” a spus principesa.

Sursa: inpolitics.ro
adaugat pe 14/10/2019 00:55
DETALII
Romania între Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 August 1939 și Acordul de Procentaj din Octombrie 1944

Viata politica din Romania de azi si cea a ultimilor ani este aidoma unui vulcan inainte de eruptie: este mereu zguduita de cutremure si invaluita de vapori din ce in ce mai toxici. Situatiile de criza parca apar de niciunde. Confruntarea electorala din decembrie 2016 a fost castigata detasat de cel mai mare partid. Scorul nemaipomenit in istoria postrevolutionara a Romaniei si sprijinul popular masiv garantau un confort politic pe durata intregului mandat si o guvernare in aceste conditii aproape ideale, care nu puteau avea o alta desfasurare decat sta-bi-li-ta-tea. Una inamovibila, de nezdruncinat si garantata suta la suta. Dar n-a fost sa fie! Caci, paradoxal, tocmai acest partid reuseste contraperformanta sa isi demita, din proprie initiativa, doua guverne in trei ani, iar maine-poimaine sa-l vada demis si pe al treilea. De data aceasta, ajutat de toate celelalte forte parlamentare, unite anume in acest scop, ca intr-o actiune de binefacere. Piata financiara si analistii semnaleaza alarmati ca instabilitatea politica interna bulverseaza si vulnerabilizeaza Romania pe toate planurile.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Ion Hadarca, senator de Vaslui
adaugat pe 11/10/2019 06:55
DETALII
Pactul pentru Muncă – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă din România
Antreprenorii au ajuns să fie singurul partid de opoziție din România

Unitate
, acesta este cuvântul care poate duce la evitarea unei crize generale a forţei de muncă în România şi nu numai! Modificarea legislaţiei în domeniul fiscalităţii pentru a putea crește câștigul salarial, luarea unor măsuri fiscal-bugetare care să stimuleze investiţiile, implementarea pe scară largă a unui sistem dual de învătământ calibrat pe nevoile antreprenorilor, atragerea de forţă de muncă din străinatate, dar şi alocarea unui buget mai mare pentru educaţie se numără, de asemenea, printre concluziile şi măsurile propuse şi agreate de reprezentanţi ai guvernului, administraţiei locale, patronate, antreprenori, multinaționale, directori de companii şi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul conferințelor PACTUL PENTRU MUNCĂ organizate de CONAF şi FPPG, la Cluj-Napoca și Iaşi, prezentate fiind de Adrian Măniuțiu, fondator EM360.

Studiile şi sondajele prezentate în cadrul dezbaterilor au fost realizate, la solicitarea CONAF şi FPPG, de Asociația de Analiză Decizională şi Strategică (Ocuparea forței de muncă din România în contextul Uniunii Europene) şi de Novel Research (Mediul antreprenorial în România) și au reprezentat punctul de pornire pentru concluziile prezentate în cadrul GALEI ANTREPRENOR ÎN ROMÂNIA, care a avut loc la Bucureşti, la Palatul Regal, în prezența a peste 300 de persoane, urmând a se concretiza într-un Memorandum of Understanding agreat şi susţinut de toţi participanţii la dezbateri. Documentul reprezintă punctul de plecare în negocierea cu factorii de decizie de la cel mai înalt nivel pentru a stabili modalităţile de îmbunataţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România.

Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 07/10/2019 05:55
DETALII
Iași – Capitala Vinului de Calitate
Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România organizează pentru prima oară la Iași, în intervalul 20 – 22 septembrie, evenimentul Capitala Vinului de Calitate, cu scopul de a promova pe plan intern și internațional potențialul produselor viniviticole.

Evenimentul, la care vor participa producători din regiunile istorice ale Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, își propune integrarea companiilor autohtone în comerțul internațional, prin fabricarea produselor și prestarea serviciilor conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene, promovarea mărfurilor și creșterea cifrei exportului, identificarea partenerilor, agenților economici și încheierea acordurilor de colaborare, facilitarea schimbului de experiență și bune practici și comercializarea produselor în magazinele retail din România.

Activitățile vor avea loc pe esplanada și în interiorul Palatului Culturii după următorul program:
Vremea va fi mai rece decât în mod normal
Vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, în următoarele zile, în special în partea de nord a ţării, unde noaptea valorile termice vor ajunge la -4 grade, iar pe timpul zilei nu se vor mai depăşi 16 grade, a declarat Alina Şerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

„De joi, masa de aer rece se instalează în mai toate regiunile şi temperaturile vor fi mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă. Valorile termice vor caracteriza o vreme răcoroasă, chiar rece în nord-estul ţării, în nordul Moldovei, unde joi şi vineri vor fi şi înnorări, ceva ploi, iar vântul va avea unele intensificări. Maximele din nordul Moldovei vor fi de 14-16 grade, joi, vineri, chiar şi sâmbătă. În partea de sud a ţării, temperaturile vor urca până la 22-23 de grade, cel mult. Pare că, pe timpul zilei, cel mai rece ar fi în ziua de joi, în condiţiile în care în sud şi sud-est vor fi şi ceva înnorări, iar temperaturile nu vor mai urca foarte mult. Nopţile vor fi din ce în ce mai reci, cu temperaturi între 4 şi 10 grade, în nopţile de joi spre vineri, vineri spre sâmbătă şi sâmbătă spre duminică. În depresiuni, în estul Transilvaniei, valorile termice vor fi mai scăzute, chiar vor deveni negative între -4 şi -3 grade. De asemenea, în aceste zone vor fi condiţii de brumă”, a subliniat meteorologul de serviciu al ANM.

Sursa: antena3.ro
adaugat pe 18/09/2019 06:35
DETALII
In Memoriam Liviu Rebreanu
Liviu Rebreanu s-a născut pe 27 noiembrie 1885 în Târlişiua, Bistriţa-Năsăud. Copilăria şi-a petrecut-o în Maieru, pe Valea Someşului; a urmat cursurile primei şcoli, continuându-și studiile la Năsăud şi Bistriţa.

În 1900, era înscris la „Școala Reală Superioară de Honvezi” din Sopron; din 1903 până în 1906 a urmat Academia militară „Ludoviceum” din Budapesta; la 1 septembrie 1906, a fost repartizat, ca sublocotenent, la „Regimentul al II-lea de honvezi regali” din Gyula – pe lângă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut preocupări literare, a colaborat la reviste şi a scris satire inspirate din viaţa militară.

În 1909, trecea graniţa în România şi debuta la revista „Luceafărul” din Sibiu. Şi-a câştigat existenţa ca funcţionar la primărie, secretar, reporter. În 1910, a fost extrădat de autorităţile române şi arestat, timp de 6 luni, (la Gyula) – pentru presupuse nereguli în activitatea militară.

În 1911, lucra la Teatrul din Craiova; a cunoscut-o pe actriţa Fanny Rădulescu. Mai târziu, în vâltoarea evenimentelor circumscrise Primului Război Mondial, a decis să rămână în Bucureştiul ocupat. Anchetat de autorităţile germane, a reuşit să fugă în Iaşi. După terminarea războiului, a locuit în Bucureşti – în capitala României ocupa funcțiile de director al Teatrului „Naţional” (1928) şi al Direcţiei „Educaţia Poporului”.

Apariția romanului Ion (1920) semnificase nu doar consacrarea autorului, ci și „o adevărată piatră de hotar, dacă nu chiar o revoluție în dezvoltarea prozei noastre”.
Premiul „Năsturel Herescu” al Academiei Române devenea expresia oficială a recunoașterii talentului său. Celelalte romane au demonstrat vigoarea epică a scriitorului, deopotrivă tentația noilor experiențe tematice și formale. Într-adevăr, opera dramatică, aflată sub influența modelului inspirat de Caragiale, nu a egalat originalitatea prozei.

În 1944, grav bolnav, s-a retras la casa lui din Valea Mare, Argeș; a trecut la cele veșnice din 1 septembrie.

Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 02/09/2019 00:35
DETALII
Pactul Ribbentrop–Molotov și consecințele lui pentru popoarele din Europa
La 23 august 1939 a fost semnat (la Moscova) Pactul Ribbentrop–Molotov. Motivația se regăsește în planurile naziste de dominaţie europeană, care presupuneau înfrângerea tuturor marilor puteri; Hitler a reuşit, iniţial, să obţină neutralitatea Armatei Roşii[2]; din perspectiva lui Stalin, Pactul… i-a oferit timpul de pregătire necesar refacerii forţelor sale, precum şi teritorii est-europene, care aveau să preia şocul iniţial al unui război cu Reich-ul. Protocolul secret marchează și astăzi istoria europeană, afectând România în mod direct (mă refer la teritoriul dintre Prut și Nistru, la nordul Bucovinei, ținutul Herța)…

Pactul sovieto-nazist nu doar că a pregătit şocul psihologic din vara anului 1940, el rămâne exemplul unui tratat de distrugere, împărţire şi război (fără precedent).

La 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Regele Mihai şi-a dat acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu…

După înlăturarea regimului comunist, actul politic de la 23 august 1944 a fost prezentat, oficial, ca o lovitură de stat condusă de către regele Mihai şi partidele istorice… Desigur, au fost și sunt alte interpretări/reinterpretări; semnificaţia zilei de 23 august a rămas în continuare una dintre cele mai ideologizate chestiuni din istoria contemporană a României…

Prima aniversare a zilei de 23 august, în 1945, a stat sub semnul grevei regale. Din 1948 şi până în 1990, 23 august a fost sărbătorită drept Ziua Naţională a României, „ziua eliberarii României de către glorioasa armata sovietică şi a doborârii dictaturii fasciste antonesciene de către forțele patriotice conduse de Partidul Comunist”…

.Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului este marcată, anual, la 23 august, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor și exterminărilor în masă, precum și pentru întărirea bazelor democrației și consolidarea păcii și stabilității în Europa.

Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 23/08/2019 00:35
DETALII
Ziua imnului naţional al României
Ziua imnului naţional al României - "Deşteaptă-te române!", simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ''Deşteaptă-te române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Sursa: agerpres.ro
adaugat pe 29/07/2019 06:35
DETALII
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!