Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       ANUNŢURI       HARTA       CONTACT
 Stiri - International
UE insistă după demiterea Guvernului Sandu: Reformele trebuie să continue
Votul de neîncredere acordat Guvernului Sandu transmite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformare al R. Moldova. Afirmația îi aparține purtătorului de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic, scrie deschide. md.

„Coaliția a demarat o serie de inițiative pentru realizarea angajamentelor-cheie asumate începând cu luna iunie, în special în domeniile luptei împotriva corupției, independenței sistemului judiciar și a investigării fraudelor bancare. Nevoia unor astfel de reforme nu a dispărut odată cu demiterea guvernului. Parteneriatul Uniunii Europene va rămâne concentrat pe furnizarea de beneficii tangibile cetățenilor moldoveni. În acest spirit, UE se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului nostru de asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului. Vom continua să ne bazăm relația cu Republica Moldova pe principiul condiționalității și al respectării statului de drept și al standardelor democratice”, este menționat în poziția oficială a Uniunii Europene.

Sursa: infoprut.ro
adaugat pe 13/11/2019 06:35
CONTINUARE
Rezolutia P.E. incurajeaza Romania sa insiste pe anularea consecintelor Pactului Ribbentrop-Molotov
Pe 19 septembrie, Parlamentul European a adoptat o Rezolutie prin care condamna in cei mai duri termeni actele de agresiune, crimele impotriva umanitatii si violarea drepturilor omului comise de regimurile totalitare – nazist si comunist -, subliniind faptul ca cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost rezultatul imediat al Pactului Ribbentrop-Molotov. Rezolutia a fost votata cu o majoritate de 535 de europarlamentari din cei 653 prezenti.

Este o dovada ca tarile Europei de Est, inclusiv Romania, astazi parte a Uniunii Europene, au facut un pas important inainte in efortul de a initia un proces de condamnare la scara internationala a comunismului, asa cum a fost condamnat nazismul in Procesul de la Nürnberg, imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acest sens, Rezolutia Parlamentului European reaminteste, citez: „ca regimurile naziste si comuniste au comis genocid si crime in masa si au recurs la deportari, cauzand in secolul XX pierderi de vieti omenesti si privari de libertate la o scara nemaivazuta in istoria umanitatii”.

Drept motiv pentru adoptarea Rezolutiei, una dintre primele de o asemenea importanta si anvergura in mandatul nou-alesului Parlament European, a servit implinirea, la 23 august a.c., a unei aniversari dintre cele mai negre pentru noi si pentru Europa – 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Ribbentrop-Molotov. Intelegerea dintre cele doua regimuri totalitare ale secolului XX nu numai ca a declansat cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar a frant destine de oameni si de natiuni, franturi care treneaza in timp.

Sursa: Monitorul de Vaslui, Ion Hadarca, senator de Vaslui
adaugat pe 30/09/2019 00:35
CONTINUARE
ONU/Adunarea Generală: Pentru omenire şi pentru planetă – săptămână de nivel înalt la New York
Reprezentanţi la nivel înalt ai statelor membre ale Naţiunilor Unite se întâlnesc săptămâna aceasta, ca în fiecare an în luna septembrie, în cadrul sesiunii Adunării Generale a organizaţiei, la New York, pentru a discuta probleme globale.

Tema acestei sesiuni a Adunării Generale este ‘Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educaţia calitativă, acţiune climatică şi incluziune’. Cea de-a 74-a sesiune a Adunării Generale a ONU a început pe 17 septembrie şi are o durată de un an, segmentul dezbaterii generale la nivel înalt fiind cel mai important eveniment anual de diplomaţie multilaterală.

Dezbaterea generală, care are loc anual la sediul din New York al Naţiunilor Unite, se desfăşoară în perioada 24-30 septembrie. Vor avea intervenţii zeci de şefi de stat sau de guvern, conform agendei publicate pe site-ul ONU.

În acest an, pe lângă dezbaterea generală, liderii mondiali vor participa şi la mai multe întâlniri şi reuniuni la nivel înalt vizând stimularea acţiunilor privind schimbările climatice şi în favoarea dezvoltării durabile, pentru a asigura tuturor o viaţă sănătoasă, liniştită şi prosperă, informează ONU pe site-ul său.

Această săptămână de acţiune se bazează pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă adoptate de toţi liderii mondiali în 2015. Cele 17 obiective interconectate reprezintă un apel universal la acţiune pentru eradicarea sărăciei şi foametei, extinderea accesului la sănătate, educaţie, justiţie şi ocuparea forţei de muncă, protejând în acelaşi timp planeta de degradarea mediului.

Sursa: radioiasi.ro
adaugat pe 23/09/2019 07:35
CONTINUARE
Mircea Geoană, numit secretar general adjunct al NATO
"E o recunoaștere a contribuției României în cadrul NATO".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a numit drept secretar general adjunct al Alianței pe fostul ministru de externe al României, Mircea Geoană.

„Sunt fericit să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general. El este un avocat devotat al legăturii transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată ca om de stat şi diplomat acestui post. El va fi primul român care va deţine această poziţie de rang înalt”, a declarat Stoltenberg.

"Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziție cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaștere a importantei contribuții a României în cadrul NATO", a spus Geoană.

„Îi sunt foarte recunoscător lui Rose Gottemoeller. Aptitudinile ei diplomatice şi expertiza ei în securitate politică au fost de nepreţuit pentru Alianţă, într-un context în care NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai impredictibil”, a adăugat el.

Numirea lui MIrcea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO reprezintă cea mai importantă poziție internațională ocupată de un român de la Nicolae Titulescu încoace.

Sursa: antena3.ro
adaugat pe 18/07/2019 00:35
CONTINUARE
Start patrulării comune la frontiera moldo-română
Începând de astăzi, 5 iunie 2019, autoritățile de frontieră din România și din Republica Moldova implementează prevederile Protocolului privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. Astfel, echipaje mixte, formate din doi poliţişti de frontieră români şi unul din R. Moldova, vor efectua misiuni de supraveghere a frontierei, atât pe teritoriul român, cât şi în ţara vecină.

Patrularea comună a frontierei moldo-române se realizează pe o adâncime de până la 10 km în interiorul ambelor state, în baza legislaţiei statului pe teritoriul căruia se desfăşoară misiunea. Prin excepţie, aplicabilitatea teritorială se poate extinde şi în afara zonei de operare, în cazul configuraţiei terenului şi a infrastructurii rutiere accesibile sau pentru executarea unor acţiuni imediate şi urgente iniţiate în zona de operare, dar fără a se depăşi zonele de competenţă prevăzute în legislaţiile naţionale pentru autorităţile responsabile de supravegherea frontierei.

Astfel de misiuni de patrulare în comun la frontieră reprezintă o formă modernă de cooperare, care permite optimizarea de forțe și mijloace de către autorităţile din cele două state, cât și oferă posibilitatea aplicării de tactici comune de acțiune pentru contracararea infracţionalităţii transfrontaliere și a migrației ilegale la graniţa comună.

Amintim că în noiembrie 2018, la București, a fost semnat Protocolul privind constituirea și activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună. Necesitatea încheierii acestui Protocol a fost de o importanță majoră, având drept scop îmbunătăţirea cooperării între instituţiile de frontieră din cele două state şi creşterea nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate transfrontalieră.

Protocolul de cooperare cuprinde reglementări privind autorităţile competente, modul de constituire, desfăşurare şi acţiune al patrulelor comune şi zona în care acestea vor funcţiona.

Menţionăm că, încă din anul 2012, în baza planurilor de cooperare încheiate între autorităţile de frontieră din cele două state, la frontiera moldo-română se desfășoară patrularea coordonată cu ambarcațiuni doar pe râul Prut.

Sursa: INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ IAŞI
adaugat pe 06/06/2019 00:35
CONTINUARE
La Cernăuți va avea loc parada portului popular românesc și un spectacol de folclor
În data de 12 mai 2019 la Cernăuți va avea loc o paradă a portului popular românesc și un spectacol de folclor în cadrul proiectului „Unitate prin diversitate”, dedicat marcării Preşedinţiei României în Consiliul Uniunii Europene – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

La ora 11:00 se va desfășura tradițională paradă a portului popular românesc. Traseu: strada Kobyleanska (din spatele Catedralei Mitropolitane) - prin faţa sediului Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi", a Primăriei oraşului Cernăuţi şi a Societăţii "Mihai Eminescu" spre Monumentul lui Mihai Eminescu, statuia lui Taras Şevcenko, strada Andrei Şeptiţchi, prin faţa sediului Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, strada Suceava, cu oprire în faţa Consulatului General al României la Cernăuţi, strada Şkilna până în Piaţa "Sfânta Maria" (Piaţa Fântânii Turceşti)
Începând cu ora 13:00 se va desfășura un spectacol de folclor românesc în piaţa "Sfânta Maria" (în caz de ploaie, Palatul "Tineretul Bucovinei"), expoziţii de artă plastică şi fotografică realizate de discipolii şi profesorii Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească "Ciprian Porumbescu", precum şi un târg de produse tradiţionale bucovinene.
Evenimentul este organizat de Consulatul General al României la Cernăuți în parteneriat cu Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi, Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți și Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți. Sunt invitaţi toţi iubitorii de artă tradiţională, îmbrăcaţi în straie populare.

Printre partenerii media ai acestui eveniment se numără și organele de presă ale Centrului Media BucPress: Agenția BucPress, Radio Cernăuți și BucPress TV.
Reamintim că în anul 2018 la Cernăuți s-a desfășurat cea de-a IV-a ediţie a Paradei Portului Popular Românesc, care a fost o adevărată sărbătoare a neamului românesc, organizată de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” pe fosta stradă Domnească din Cernăuţi (actualmente Olga Kobyleanska). Pe principala arteră pietonală din centrul oraşului s-au adunat sute de români, îmbrăcaţi în haine naţionale, sosiţi din diferite localităţi ale ţinutului. La parada portului popular au participat colective de artişti amatori, ansambluri etnofolclorice şi coregrafice, fanfare şi orchestre de instrumente populare, care au cinstit împreună cea mai frumoasă comoară pe care ne-au lăsat-o strămoşii noştri: limba, cultura, tradiţiile, obiceiul, portul popular.

Sursa: bucpress.eu
adaugat pe 08/05/2019 00:35
CONTINUARE
Prima expoziție a României la muzeul Luvru: „Broderii de tradiție bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”
La invitaţia muzeului Luvru, în perioada 17.04.2019 – 29.07.2019, Muzeul Naţional de Artă al României, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi cu Mănăstirile Putna, Sucevița şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, va participa la organizarea expoziţiei Broderii de tradiție bizantină din România, potrivit RFI România..

Evenimentul este unul istoric, fiind prima expoziție de artă românească la muzeul Luvru, iar capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate în chiar inima galeriei medievale a acestuia, printre cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.
Expoziția se centrează pe imaginea-simbol a steagului de luptă cu chipul Sfântului Gheorghe, brodat în urmă cu peste 500 de ani şi oferit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de la Muntele Athos. Recuperat în timpul Primului război mondial de armata franceză şi restituit României în cadrul unei ceremonii solemne ce a avut loc în 1917 la universitatea Sorbona, acesta devine emblematic pentru dinamica relaţiilor culturale dintre România şi Franţa din ultimul secol. Alte 26 de broderii, datând din 1437 până la sfârşitul secolului al 17-lea, vor completa discursul tematic al expoziţiei dedicat rolului magistrat pe care l-au asumat artiştii şi mecena din Ţările Române în conservarea tradiţiilor artistice bizantine. Vălurile liturgice sau decorative care se vor expune acum, elementele vestimentare sau excepţionalele portrete brodate pe acoperămintele de mormânt moldoveneşti vor aduce în faţa publicului mesajul cel mai autentic şi mai expresiv al culturii medievale româneşti.
Broderia de tradiţie bizantină este o tehnică artistică extrem de laborioasă, realizată doar manual, exclusiv din materiale prețioase precum firul de aur sau de argint, perle, pietre prețioase şi mătăsuri sau catifele din cele mai fine. Din acest motiv ea a fost rezervată în evul mediu celor mai bogați reprezentanţi ai societăţii, aceştia fiind în general membrii familiilor voievodale sau boiereşti sau înalţii ierarhi ai vremii. Expoziția încearcă să pună în valoare atât importanța istorică a acestor piese, cât și rețeaua de legături sociale care au contribuit la crearea și valorificarea lor.
Interesul Franţei pentru capodoperele artei vechi românești a fost stimulat de primele participări ale României la Expozițiile Universale de la sfârşitul secolului al 19-lea de la Paris (1867 și 1900), dar și în urma organizării la București, în 1924, a celui dintâi Congres internaţional de studii bizantine, care a generat o intensă preocupare a sanvanţilor lumii pentru patrimoniul medieval din România. Dintre acestea, expoziţia acordă un loc special renumitului cercetător Gabriel Millet şi arhivei documentare a acestuia, precum şi volumului publicat de el în 1947 - „Broderies religieuses de style byzantin” - în paginile căruia piesele românești, simboluri ale trecutului glorios al Principatelor Române, ocupă un spaţiu foarte generos.
Expoziţia face parte din Sezonul România-Franţa, fiind evenimentul care încheie magistral această serie unică de schimburi culturale şi este inclus totodată în suita de manifestări dedicată promovării României cu prilejul preluării de către ţara noastră a președinției Uniunii Europene.

Sursa: www.bucpress.eu
adaugat pe 08/04/2019 06:25
CONTINUARE
'Omu’ bun și pomu’ copt' - concert dedicat Unirii Basarabiei cu România
Un concert dedicat Unirii Basarabiei cu România va fi organizat luni, 25 martie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Spectacolul „Omu’ bun și pomu’ copt” va reuni artiști de pe ambele maluri ale Prutului – Mircea Rusu Band și Valy Boghean Band.

Organizatoarea proiectului, Lucia Culev, a anunțat că acest concert este primul dintr-o serie de spectacole care vor reuni artiștii români de pe ambele maluri ale Prutului: „Concertul se înscrie în suita de manifestări dedicate zilei de 27 martie, Ziua semnării Actului Unirii Basarabiei cu România, în 1918. La un concert care a avut loc la Chișinău, acum cinci ani, cu trupele Mircea Rusu Band și Valy Boghean Band, am hotărât să extindem acest proiect, să continuăm să cântăm împreună - adică artiști de pe ambele maluri ale Prutului să facă schimb de cântece, să creeze împreună, să cântăm folclorul, folkul românesc și alte genuri de muzică, să ajungem în cât mai multe orașe, unindu-ne într-o orchestră mare, comună, cu instrumentiști de pe ambele maluri, cu artiști, cântece, compozitori care au creat și de o parte de Prut și de cealaltă.. Prima parte a concertului va fi dedicată zilei de 27 martie, va fi muzică patriotică, cântecele renașterii naționale. Va fi un omagiu adus deputaților din Sfatul Țării, care au semnat Actul Unirii, patrioților care au luptat pentru valorile naționale în anii de renaștere, scriitorilor, oamenilor de cultură, compozitorilor. Partea a doua fa fi multă muzică folk, muzică de dor, de dragoste”.

Alături de Mircea Rusu și Valy Boghean Band vor evolua artiștii Mariana Bulicanu, Tania Cerga și Andrei Glavan, Viorel Burlacu, Diana Brescan, Lavinia Rusu, precum și tinere dar mari talente – Nica Dudca, Ștefănel Luță, Ștefănel Albu.

Directorul artistic al Filarmonicii Naționale, Marian Stârcea, a mărturisit că este extrem de emoționat de astfel evenimente, deoarece bunicul său, Gheorghe Stârcea, a participat la evenimentele din 27 martie 1918, când a fost semnat Actul Unirii Basarabiei cu România: „Bunelul meu, Gheorghe Stârcea, era șeful Cancelariei la 1918, când a fost declarată Unirea. Era nemijlocit în toiul acestor evenimente, cred că a pregătit și documentar acest eveniment, diferite procese verbale, acte ce s-au mai semnat. Astfel, a pus umărul la acest eveniment și din această cauză a și suferit, în 1949 a fost dus în Siberii de gheață”.

Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România, prin votul de la 27 martie 1918 a Sfatului Țării de la Chișinău, proces care s-a încheiat la 1 decembrie 1918 cu Marea Unire de la Alba Iulia.

Concertul „Omu’ bun și pomu’ copt” va avea loc cu începere de la ora 19.00. Biletele pot fi procurate la casele Filarmonicii Naționale și costă 100-200 lei.

Sursa: radiochisinau.md
adaugat pe 25/03/2019 00:25
CONTINUARE
Republica Moldova, cel mai mare declin din lume al populației, Vezi aici cauzele
Republica Moldova este lider în lume după declinul populației. Potrivit agenției Infotag, care citează presa străină, acest aspect este indicat de datele Institutului de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia, care a realizat un clasament al statelor cu cel mai mare declin al populației...
adaugat pe 15/03/2019 06:25
CONTINUARE
Zeci de oameni de afaceri din județ, într-o misiune economică în Republica Moldova
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a organizat o misiune economică în Republica Moldova la care au participat zeci de oameni de afaceri din județ. Pe lângă prezența la deschiderea celei mai mari manifestări economice anuale din țara vecină, ”Fabricat în Moldova”, reprezentanții firmelor vasluiene au avut posibilitatea să stabilească relații bilaterale cu parteneri comerciali de peste Prut, în cadrul Forumului de Afaceri ”Republica Moldova – România”...
adaugat pe 04/02/2019 06:25
CONTINUARE
 postari mai vechi >>
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!