Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Semne Grafice de Recunostinta. Volumul II
Categoria: [Cultura]
alte stiri din aceasta categorie
Revenire la “Motivatie”

Intentia de a fixa pe hartie expresii cat mai variate de figuri apropiate sufletului meu, intentie materializata prin editarea primului volum cu acelasi titlu ca si al prezentei carti, mi-a declansat banuiala ca am provocat o nedreptate in randul cunostintelor, prietenuilor, colaboratorilor si rudelor necuprinse, dar care au avut roluri importante in viata si activitatea mea.

Din dorinta de a elimina acest neajuns, macar in parte, ca in totalitate cred ca e imposibil, am alimentat in continuare placerea declansata in mine, inca de la primele portrete de dimensiunea ilustratiilor de carte, de a-mi folosi creionul si efortul in constructii grafice care sa aiba forta de a sintetiza acele detalii care particularizeaza figura umana si o anima.

ALBUM: Semne Grafice

Reiterez idea ca la baza abordarii grafice de portrete au stat aceleasi criterii de “selectie” fixate de la inceput. O prima conditie, chiar fundamentala in viziunea mea, se refera la calitatea de “OM” a celor portretizati.

Caracterul lor de integritate morala sa fie recunoscut (macar) de majoritatea celor care-i cunosc sau in preajma carora au trait si au activat. Sa fie oameni cinstiti si corecti, calitati umane pentru care, uneori, suntem nevoiti sa facem sacrificii sau sa renuntam la unele avantaje, sa stim a face “un pas inapoi” atunci cand constientizam ca am comis o greseala care afecteaza libertatile si drepturile celor din jur. Nu intamplator, Constantin Brancusi a lasat posteritatii cugetarea “Sa fii istet e ceva. Sa fii cinstit, asta merita intr-adevar toata osteneala”.

In etapa aceasta de profunda criza morala, in care oamenii de toata admiratia pana la un moment dat, sunt descoperiti de catre forurile in drept ca au “aprofundat” cunostintele de “inginerie financiara” si le-au aplicat in particular sau in grup organizat, iar unii dintre ei isi sustin deja “cursurile de masterat” la “universitati cu gratii…”. M-am ferit si cred ca am reusit sa evit cuprinderea an acest volum a unui posibil viitor candidat tentat sa-si insuseasca drepturi materiale si spirituale ale altora.
Un alt criteriu de mare importanta este acela legat de contributia oamenilor, individual sau colectiv, la imbogatirea patrimoniului cultural si material al cetatii si tarii, la imbunatatirea vietii colectivului din care fac parte, iar aceasta atitudine si modalitate de actiune presupune generozitate, inainte de orice avantaj, presupune spirit umanist, eliminarea manifestarilor egocentriste si transparenta in cuget, simtire si actiune.
Nu orice om are capacitatea de a se evidentia ca personalitate distincta, dar este contribuabil anonim prin munca sa, iar prin atitudine dovedeste ca apartine celor multi si ca-i vibreaza sufletul pentru ei. Tocmai de aceea, in volumul de fata vor fi intalnite figuri care ni se par cunoscute, fara sa fi relationat cu ele. Mentionez ca autorul portretelor acestor oameni are motive bine fundamentate in alegerea lor.

Fac aici si mentiunea ca am introdus mai multe personalitati din afara judetului Vaslui, oameni de mare importanta pentru cultura si arta zonei si tarii si cu implicatii benefice in viata si activitatea mea profesionala si de creatie. Sunt cuprinse, de asemenea, multe cadre didactice active sau pensionari din colectivele carora am facut si eu parte, fie in cancelariile unor scoli, fie la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, cadre cu care am colaborat si fata de care am avut numai aprecieri pozitive sau chiar admiratie afisata cu toata sinceritatea.

Am considerat ca-s dator pe viata fata de multi membri ai familiei mari din care ma trag si ai familiei socrilor mei si ai copiilor lor, pentru ca in mijlocul acestor colective de care-s legat prin sange si prin alianta mi-am petrecut cele mai frumoase momente de viata intima, de tihna si implinire in plan afectiv.
Am dat importanta prin portretizare si unor oameni care au parasit lumea noastra, recent sau mai demult, care au dat dovada de omenie si de capacitate creativa in diferite domenii si pe care suntem datori sa nu-i uitam.
Am revenit inca o data asupra imaginilor sotiei si copiilor, ei fiind cei care-mi asigura continuitatea si care ocupa cele mai importante locuri din sufletul meu. De asemenea, mai sunt doua sau trei “personaje” reluate in volumul II, dorind sa le prezint complet, graphic si in scris.

Analistii versati in studierea graficii si – in general – in portretistica, vor sesiza ca majoritatea portretelor din volumul acesta sunt aproape studii aprofundate, tratate dupa toate regulile studiului dupa natura, cu respectarea proportiilor, perspectivei, tridimensionalitatii si repartitiei logice a luminii si umbrei. Am dat atentie marita accentelor si intensitatilor liniilor cu scopul evidentierii trairilor interioare, a expesivitatii. Am urmarit ca fiecare portret sa aiba suficienta atractivitate pentru ochiul analistului prin adaosuri de efecte plastice intentionate sau prin “protejarea” celor nascute spontan, pe parcursul lucrului.
Daca in primul volum exista un numar apreciabil de schite spontane de portrete, oprite la cateva linii si pete, suficiente pentru sublinierea caracterului si expresiei celui desenat, in volumul de fata abunda portretul-studiu, cu detalii mai multe, cu adancime spatiala si toate “ingredientele” specifice modului de a vedea lucrurile prin prisma vederilor sculptorului. Este o “deformare” profesionala de care nu ma feresc si chiar adancesc studiul in aceasta directie. Facand desenul in acest fel, simt tridimensionalul, am senzatia ca modelez portretul si ca mina de creion se transforma in ebosor, iar aceasta lasa amprente pe suprafata dupa vointa si trairile mele in clipa cand lucrez.

Mentionez si acum, ca si in primul volum, ca obiectivul de baza al editarii acestuia il constituie portretul, cu accent pe expresivitate. Textele care insotesc aceste desene sub forma unor date prin care receptorul vizual sa identifice persoanele desenate sunt doar redari intr-o forma cursiva a celor mai importante date din C.V.-urile in rezumat solicitate de la subiecti sau preluate din alte surse. Nu mi-am propus sa cuprind total activitatea subiectilor, ci sa redau in scris ceea ce am considerat ca-i caracterizeaza si mai ales, modul in care am relationat eu cu fiecare in parte: colaborari profesionale, relatii de colegialitate, de prietenie, afinitati comune, atitudini umaniste demne de luat in seama, contributii unilaterale sau reciproce in realizarea noastra. Reamintesc si cu acest prilej ca m-am ferit sa prezint vreun individ care mimeaza ca-i om cu insusiri deosebite, dar in realitate e un ipocrit, un impostor, o nonvaloare care se catara pe umerii altora sa iasa cat mai in fata, estompand ceea ce trebuie sa se vada.

Acum, cand rasfoiesc continutul ambelor volume, ele insumand peste 200 de portrete si cam tot atatea personae (unele au fost prezentate de mai multe ori) am inca sentimental neimplinirii dezideratului meu. Sunt alte si alte personae care ar fi meritat sa le cuprind aici. Viata omului nu se desfasoara intr-un cerc inchis, cu elemente stricte, bine determinate. E firesc sa existe in afara multe subiecte inca neabordate in maniera demonstrata in aceste carti si care vor ramane, din pacate, tot asa…
Tin sa multumesc tuturor celor pe care i-am solicitat pentru bunavointa, pentru cooperare si – in cazul multora – pentru promptitudine. Vezi VOLUMUL I


Prof. Gheorghe Alupoaei
adaugat pe 13/08/2019 01:50
 Distribuie aceasta pagina
Cultura
Lansare de carte... “VEȘNICIA CURCUBEULUI”
adaugat pe 12/10/2023 03:50
Cultura
Boieri ai Moldovei înainte și în vremea lui Ștefan cel Mare
adaugat pe 03/07/2023 03:50
Cultura
Minutul de poezie cu vasluianca Viorica Ispir
adaugat pe 06/11/2022 02:50
Cultura
Minutul de poezie cu vasluianca Viorica Ispir
adaugat pe 31/08/2022 01:50
Cultura
Țestoasele străvechi de la Crețești, Vaslui
adaugat pe 06/05/2022 18:15
Cultura
”Îl mai citim pe Creangă”... conferință la Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui
adaugat pe 22/03/2022 17:15
Cultura
Vasluianca Ana Săndulescu, o nouă carte, de poezie de această dată
adaugat pe 05/07/2021 06:15
Cultura
Bârlădeanul Nicolae Tonitza... tablouri vândute la licitație cu peste 150.000 euro
adaugat pe 17/06/2021 01:47
Cultura
Bârlădeanul Marcel Guguianu... licitație cu lucrări de zeci de mii de euro
adaugat pe 02/03/2021 05:47
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!