Caută     
    ŞTIRI       CANAL TV       HARTA       CONTACT
 Ioan V. Maftei – Buhăiești și matematica
Categoria: [Meleaguri vasluiene]
alte stiri din aceasta categorie
„Matematica este regina științelor, iar aritmetica este regina Matematicilor”(Johann Carl Friedrich Gauss)

Ioan V. Maftei – Buhăiești este bine cunoscut în lumea matematică preuniversitară, dar fără pseudonim, adică numai cu numele Ioan V. Maftei. El a fost un harnic și devotat slujitor al învățământului și culturii romanești și în mod special al învățământului matematic preunversitar. El a fost conjudețeanul nostru, născut la Buhăiești, în data de 20 iulie 1941.
A urmat cursurile Liceului “Mihail Kogălniceanu” Vaslui și ale Facultății de Matematică a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1964, făcând parte din “Generația de aur” a acestei facultăți.
După absolvirea facultății a fost numit pe o catedră de matematică, prin repartiție ministerială la Liceul „Electronica” din București, unde a funcționat până în anul 1980, când s-a transferat la renumitul Liceu „Sfântul Sava”, din aceeași localitate. A fost un cadru didactic devotat profesiei și un pasionat de matematică în general, și de cea preuniversitară în special.
Posesor al unor deosebite calități didactice, și al darului comunicării clare și convingătoare, profesorul Ioan V. Maftei a rămas pentru cei care l-au cunoscut, un exemplu de competență, muncă, dăruire și implicare în rezolvarea variatelor probleme ale învățământului și societății. Așa se face că între anii 1966 – 1969 a fost redactor la admirabila revistă Gazeta Matematică (seria A), avândul ca șef pe renumitul profesor A. Hollinger.
A fost inspector general de matematică în Ministerul Educației și Învățământului, în perioada 1979 – 1986, postură din care a contribuit la organizarea și desfăsurarea examenelor de bacalaureat și a olimpiadelor de matematică pentru elevi.
Profesorul Ioan V. Maftei a avut o prestație remarcabilă și în funcția de secretar al Comisiei de matematică din cadrul ministerului, comisia fiind creată cu scopul reformării manualelor de matematică, și care îl avea președinte pe academicianul Gheorghe Mihoc, iar vicepreședinte pe profesor dr. Octavian Stănășilă.
Aflat în funcția de inspector general de matematică în Ministerul Educației și Învățământului, profesorul Ioan V. Maftei a îndrumat și controlat și activitatea profesorilor de matematică din județul Vaslui. Printre aceștia se numără și viitorul inspector general al județului nostru, profesorul Gheorghe Cârjă, cu care a avut o discuție largă despre învățământul matematic preuniversitar, și căruia i-a lăsat o impresie deosebită. La rândul său, acesta din urmă, l-a apreciat și stimat pentru modul de abordare a inspecției școlare și a pus în practică multe din problemele evidențiate, pe fiecare la momentul oportun.
Este meritul profesorului Ioan V. Maftei, de a se fi aflat printre inițiatorii Olimpiadei Balcanice de Matematică.
A fost membru activ al mai multor societăți sau asociații cu profil matematic, dintre care amintim: Societatea de Științe Matematice (timp de mai multe decenii) și Asociația „Recreații Matematice”, din anul înființării acesteia (2005). În anul 2008, profesorului Ioan V. Maftei i s-a acordat „Diploma de excelență” a S.S.M.R.
A contribuit cu articole, note și probleme originale destinate elevilor și profesorilor la Gazeta Matematică (seria B); „R.M.T.”; „Recreații Matematice”; „Arhimede” și altele. Activitatea publicistică, concretizată în cărți, manuale școlare și culegeri de probleme, a scos în evidență temeinica sa pregătire de specialitate și metodică și a contribuit la obținerea de către elevi a numeroase performanțe matematice.
Din cărțile și manualele publicate, singur sau uneori în colaborare, amintim: „Analiza matematică: culegere de exerciții și probleme pentru licee (în colaborare cu Petruș Alexandrescu)”; “Exerciții și probleme de analiză pentru clasele a XI-a și a XII-a” (1981); “Olimpiadele naționale de matematică pentru licee, 1954 – 2003” (2004); “Geometrie și Trigonometrie: exerciții și probleme de matematică pentru elevii claselor a IX-a și a X-a; probleme pregătitoare pentru examenele de bacalaureat și concursurile de admitere în învățământul superior”; “Inegalități matematice: (extinderi și generalizări)”; “Tehnici și metode de demonstrație și rafinare (în colaborare cu Marius Drăgan)”; “Matematică: (trunchi comun și curriculum diferențiat) manual pentru elevii clasei a IX-a”; „Matematica: subiecte pentru bacalaureat și subiecte pentru admiterea în învățământul superior”; „Teme pentru cercurile de matematică ale elevilor” (1983); „Exerciții și probleme de algebră și analiză matematică: clasa a XI-a”; „Probleme date la olimpiadele de matematică pentru licee (1950 – 1990)”; „Inegalități alese în matematică” (2005), etc.
Profesorul Ioan V. Maftei a fost expresia vie a spuselor lui Lucian Blaga: “Matematica este o limbă și o știință”. Matematica i-a oferit profesorului Ioan V. Maftei calea de înțelegere a Universului. Poate și de aceea, s-a simțit sufletește legat de locurile natale, de Iașiul studenției sale, și de colegii de facultate.
Parafrazând cronicarul putem spune că și la Vaslui s-au născut și se nasc OAMENI.

Profesor DUMITRU V. APOSTOLACHE
În calitate de profesor, inspector școlar ori publicist, Dumitru V. Apostolache s-a străduit (și continuă) să demonstreze că matematica este cea mai frumoasă și mai folositoare dintre științe, și că a fi educator este o profesie apostolică.
Este omul căruia îi place deopotrivă munca și voia bună slujind prin ambele școala.
S-a străduit să nu dezamăgească încrederea ce i-a fost acordată. Laudele primate le consideră ca simple cuvinte de încurajare, ele fiind pentru ceea ce a fost și mai ales pentru ceea ce se dorește să fie în viitor.
Ca director, ori inspector a îndemnat colegii să fie morali, demni, să fie buni administratori, arătându-le, cu fiecare prilej adecvat, multă înțelegere și blândețe, căutând să se apropie de spusele episcopului Iacov (Ioan) Antonovici: “Nu pot să fac rană!”.
După pensionare, condeiul său n-a fost lăsat să se odihnească. Continuă să scoată în evidență munca celor din jurul său. Publicistica lui este făcută cinstit și modest, discret și cuminte, cu toată cumsecădenia, devenind nu numai folositoare, dar și simpatică, solară
.
 Distribuie aceasta pagina
Meleaguri vasluiene
Ştefan Ciubotărașu despre anii lui la Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui
adaugat pe 21/03/2024 05:45
Meleaguri vasluiene
Vasluianul Dimitrie Cantemir... Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei
adaugat pe 02/03/2024 03:55
Meleaguri vasluiene
Episcopia Hușilor - studii, articole și documente
adaugat pe 23/02/2024 01:00
Meleaguri vasluiene
Prima mașină românească, construită de hușeanul Nicolae Malaxa
adaugat pe 29/01/2024 01:00
Meleaguri vasluiene
Vasluianul George Mironescu, prim-ministru al României de două ori
adaugat pe 28/01/2024 01:01
Meleaguri vasluiene
Unirea de la 24 ianuarie 1859 și personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza
adaugat pe 23/01/2024 00:55
Meleaguri vasluiene
Ștefan cel Mare și Bătălia de la Vaslui
adaugat pe 10/01/2024 03:00
Meleaguri vasluiene
Vasluianca Otilia Iacob... “fiica“ lui Ştefan cel Mare
adaugat pe 07/01/2024 00:05
Meleaguri vasluiene
Victor Toma... ”tatăl” calculatoarelor din estul Europei
adaugat pe 23/11/2023 00:55
 Categorii de stiri
Administratie
Politica
Economie
Locuri de munca
Justitie
Cultura
Sanatate
Educatie
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
International
 Publicitate
 Categorii de videoclip-uri
Administratie
Politica
Educatie
Cultura
Divertisment
Sport
Evenimente
Social
Meleaguri vasluiene
National
 Urmariti-ne si pe Facebook!
 
Afișați
anunțul/reclama
dvs. aici!